Најновије

ПУТИН И СРБИЈА СПРОВЕЛИ ТАЈНУ АКЦИЈУ - НАТО ЈЕ ИЗИГРАН! Овако су борбене машине из Русије стигле у Ниш!

Умало због Србије није избио прави рат између Русије и Румуније, а самим тим ни НАТО не би био искључен из општег хаоса.

Вучић у Нишу (Фото: Јутјуб)

Да, добро сте прочитали разлог за рат који је претио било је допремање поклона Владимира Путина Србији, а радило се пошиљци која је бројала 30 тенкова и 30 оклопних транспортера, који су послати у складу са уговором између Србије и Русије.

Овај контигент заустављен је на Дунаву у уласку у Румунију од стране Букурешта и читава ситуација претила је да прерасте у оружани сукоб две земље.

"Румунија није пропустила транспорт с руским наоружањем који се преко Дунава кретао у Србију, због санкција које је ЕУ увела Русији због ситуације у Украјини", саопштило је Министарство иностраних послова Румуније.

„За издавање транзитне дозволе за превоз војног материјала, која може бити издата само румунском оператеру, треба испунити неколико услова“, објаснили су у румунском МИП-у.

„Један од услова је да услуге румунског оператера, које се издају на основу транзитне дозволе, не треба директно или индиректно да одговарају интересима физичког или правног лица, институција или организација из Руске Федерације, нити да буду намењене за коришћење у Русији (у складу са одлуком 2014/512/ПЕСЦ Савета ЕУ о ограничавајуц́им мерама, узимајући у обзир акције Русије у дестабилизацији стања у Украјини, а који је део унутрашњег законодавства Румуније)“, додали су у румунском дипломатском ресору.

Објаснили су да се овај овај услов не испуњава — зато што лиценца није ни била издата.

Румунска телевизија „Диги 24“ је саопштила да се ради о 30 тенкова и о 30 оклопних транспортера, који су послати у складу са уговором између Србије и Русије.

"Војно-технички споразум, договорен између председника Републике Србије Александра Вучића и председника Руске Федерације Владимира Путина, реализује се прецизно и у складу са уговореним роковима. Тако је у Србију стигло и 10 оклопних возила пешадије, БРДМ 2, са комплетима резервних делова", наведено је у саопштењу Министарства.

Приликом њиховог ваздушног транспорта, од стране руског превозника, није било никаквих препрека и сва техника је стигла сигурно и безбедно уз поштовање међународних правила, додато је у саопштењу.

Ни председник Србије Александар Вучић није желео да прецизира којим путем су оклопна возила доспела у Србију, али је навео да је ту учињено у складу са законом и уговором који је склопљен са том земљом.

"О томе не бих да говорим. Поштовали смо норме међународног јавног права и све је било у складу са договором са Русијом. Успели смо да их допремимо", рекао је Вучић новинарима након свечаног пријема десет руских извиђачких оклопних аутомобила БРДМ-2МС у Нишу.

Он је додао да није арогантан и да не избегава конкретан одговор на питање, али да је важно да се зна да је све у складу са законом и уговором.

На питање како је Србија "разбила блокаду", пошто су Румунија и Бугарска, "по налогу НАТО", забраниле пролаз возилима, Вучић је рекао: Како и куда су дошла - наша је ствар.

Медији су раније јавили да је Румунија блокирала транспорт руске технике Дунавом због међународних санкција против Русије због кризе у Украјини и да је опрема највероватније довезена авионом преко територије Бугарске у руски хуманитарни центар у Нишу.

Ова писања медија за сада нико није потврдио, али ни демантовао.

ПрочитајтеОВДЕ како је реаговао НАТО на ово.

Извор: espreso. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА