Најновије

СУТРА ЈЕ ОГЊЕНА МАРИЈА: Ево шта ће се десити ако загрми и коју једну ствар никако не смете да радите!

Српска православна црква сутра прославља празник Свете великомученице Марине, у народу познате као Огњена Марија. Празник Огњена Марија, као и празници још две светитељки које се празнују у августу – Благе Марије и Трнове Петке, нису црвена слова, али су поштовани у српском народу, а нарочито међу женама.

Огњена Марија (Фото: Јутјуб)

У традицији, Света Марија је представљена као сестра Светог Илије, свеца чији се дан прославља 2. августа. По причи, она од брата крије када је његов празник да се он не би од среће и славља заборавио и громовима уништио цео свет.

Међутим, као и Свети Илија, и Марија пали и кажњава огњем. Зато се сутра ништа не ради, ни у кући, ни у пољу, а у народу се каже да не ваља “ни конац у иглу уденути”. Ако се ово не испоштује, верује се да ће се тако светитељка увредити, па ће послати ватру и громове на оне који су се усудили да раде на њен дан. Постоји пословица која каже: “Ко слави Огњену Марију, сигуран је у летину!”

Ако на дан Огњене Марије, севају муње и чује се грмљавина, то се сматра лошим знаком, и великом казном. Сматра се да ова светитељка добро зна ко је грешан, па тај дан сви добијају по заслузи.

Жене посебно празнују дан Огњене Марије, те су тог дана кућни послови сведени на минимум. Обавезан је одлазак у цркву и молитва испред иконе Свете великомученице Марине.

У народном предању чувају се примери многих несрећних случајева који су се догодили на дан Огњене Марије, а када су се неопрезни пливачи удавили у рекама и језерима. Зато се верује да на Огњену Марију треба избегавати купање у “великим водама”. Дакле, немојте ићи на реку или базен.

Ко је била Огњена Марија?

Света великомученица Марина, у народу позната као Огњена Марија је ранохришћанска светитељка. Прича каже да је од ње тражено да принесе жртву идолима и да је убијена када је то одбила. То се десило око 270. године када јој је било само 16 година.

На икони се Света Марина представља у обичном оделу са крстом и палмином гранчицом у руци.

Мошти ове светитељке налазиле су се у Цариграду до доласка крсташа, а данас се њена рука налази у светогорском манастиру Ватопеду. Мошти Свете Марине почивају у истоименом манастиру у Албанији, на планини Лонга изнад Охридског језера, а како важе за чудотворне посећују их и клањају им се и православци и муслимани.

Митрополит са Кипра објаснио како се рађају гејеви. Више томе читајте ОВДЕ.

Извор: dnevne.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА