Најновије

"Ако покушају то да ураде, објавиће рат српској цркви!": Амфилохије јасно рекао да нема украјинског сценарија!

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије оценио је да би покушај Васељенске патријаршије да украјински сценарио понови на Балкану, "значио објаву рата Српској православној цркви".

Амфилохије Радовић (Фото: spc.rs)

Амфилохије каже да не верује да би модел украјинског раскола могао да се понови на Балкану или Црној Гори.

"Дедеић (митрополит Михајло непризнате ЦПЦ) је рашчињен од васељенског патријарха. Што се тиче Македоније, послије свих догађаја у Украјини, не очекујем да својим дејствима Цариград објави рат Српској православној цркви, а то би била објава рата Српској православној цркви. Послије Украјине је могуће све очекивати, али надам се да до тога неће доћи", рекао је Амфилохије у интервјуу агенцији Тас.

Како се наводи на сајту Митрополије, Амфилохије је рекао да жали што "утицај на васељенског патријарха врши група не најдостојнијих младих митрополита, амбициозних људи" и додао да је разговарао са озбиљним људима из Грчке и другима који су такође незадовољни тим утицајем.

"Он је човек у годинама и труди се да учврсти своје првенство, али у самој ствари доводи позицију своје Патријаршије под велику опасност. У то нема никакве сумње. На цариградском престолу били су велики јерарси као Свети Јован Златоусти или Свети Григорије Богослов, али било је и јеретика; непогрешивих у Цркви нема", навео је митроплолит Амфилохије.

Према његовим речима, црква се враћа у предконстантиновски период, у коме једину власт у цркви може да има Васељенски сабор.

"Константинопољски патријарх једини може да сазове Васељенски сабор, али ако настави са оваквим деловањем, изгубиће и ту част", сматра митрополит Амфилохије.

Усташе уз Томпсона славе највећу српску трагедију од Јасеновца!Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА