Најновије

РАТ СЕ НАСТАВЉА! КИНА И АМЕРИКА БЕЗ ДОГОВОРА: Пропала нова рунда преговора у Шангају!

Амерички и кинески преговарачи окончали су у среду, уз готово неприметан напредак, нову рунду преговора о трговинском рату који већ прилично озбиљно уздрмао светску економију и потресао берзе. Кинеска државна телевизија јавља о конструктивним разговорима. Амерички преговарачи напустили Шангај.

Доналд Трамп и Си Ђинпинг (Фото: Flickr)

Сусрет америчких и кинеских преговарача у Шангају био је први такав састанак пошто су преговори прекинути пре готово три месеца, уз међусобне оптужбе Пекинга и Вашингтона око кривице за такав развој ситуације.

Уместо договора, који економисти ионако нису очекивали, чини се да су две стране остале ушанчене и спремне за дуг економски сукоб.

Кинески медији су јавили да су представници америчке администрације Стивен Манчкин и Роберт Лајтизер напустили разговоре.

Стране су обавиле "искрене, конструктивне и ефикасне разговоре у кључним пољима од заједничког интереса на пољу економије и трговине", јавила је кинеска Си-Си-Ти-Ви, најављујући да ће разговори бити настављени у септембру.

Трампова администрација се још није огласила о овом састанку.

Истовремено, кинеске власти спремају план како би "кризу претвориле у нову шансу", наводећи да ће се у наредном периоду фокусирати на домаћа тржишта како би се "одупрли спољном притиску на економију".

Трговински рат се временски поклопио са успореним растом привреде, па је сукоб са САД, суштински, дошао као додатни проблем. Пекинг је на изазове одговорио повећаним улагањима у инфраструктуру и у велике пројекте.

Истовремено, Њујорк тајмс сматра да би брз договор са САД могао представљати додатни изазов за кинеске лидере, који би, таквим исходом, могли изгледати слабији у очима светских сила.

Американци су у Шангај дошли у уторак, а овај град је изабран као симбол отопљавања америчко-кинеских односа, пошто се сматра да је посета Ричарда Никсона Шангају 1972. године била својеврсна прекретница у односима две државе.

Покушај "релаксације" односа донекле је упропастио амерички председник Доналд Трамп, који је, готово истовремено са почетком састанка, оптужио Кину да не испуњава обећања, оцењујући да ће споразум две стране бити тешко достижан пре председничких избора наредне године.

Кина је одговорила уводником у Глобал тајмсу, наводећи да "Америка мора одустати од навике да тешким речима храбри своје преговараче, пошто на тај начин подрива поверење" међу странама.

Си-Си-Ти-Ви наводи и да су се преговарачи у Пекингу, суштински, усредсредили на неколико кључних питаља, укључујући извоз америчких пољопривредних производа у Кину и стварање повољне климе за размену технологија.

Овај други део извештаја кинеске телевизије односи се на процес давања дозвола за дистрибуцију производа компаније "Хуавеј" за америчко тржиште. Како су раније навели амерички званичници, тај поступак је у завршној фази, али је у овом тренутку мало вероватно да ће кинески технолошки гигант добити приступ тржишту САД.

Срушио се амерички Ф-18 Супер Хорнет! Више о томе ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА