Најновије

НЕЗАПАМЋЕНИ СКАНДАЛ И СРАМОТА ЗА ОЕБС: Усвојена резолуција о „окупацији“ Абхазије и Јужне Осетије од стране Русије!

Комитет за политичка питања и безбедност Парламентарне скупштине Организације за безбедност и сарадњу у Европи, на седници одржаној у недељу 7. јула, усвојио је резолуцију у којој се Русија позива да укине своју одлуку о признању независности Абхазије и Јужне Осетије, назвавши је незаконитом.

ОЕБС (Фото: Јутјуб)

Аутор резолуције "Стање безбедности и људских права у Абхазији, Грузији и региону Цхинвал / Јужна Осетија, Грузија" је грузијски парламентарац Софија Кацарава.

Резолуцијом се осуђује "деградација безбедносне ситуације, људских права и хуманитарне ситуације на окупираним територијама Грузије у вези са незаконитим радњама Русије, укључујући активно повећање војног присуства и интензитета војних вежби, подизање бодљикавих баријера и вештачких баријера дуж линије окупације, дискриминација заснованих на етничкој припадности грузијског становништва које живи у Абхазији, Грузији и региону Цхинвал / Јужна Осетија, у Грузији".

"Парламентарна скупштина позива Руску Федерацију да испоштује основне норме и принципе међународног права и да укине своју незакониту одлуку да призна такозвану независност окупираних територија Грузије", наводи се у документу.

Резолуција подржава политику Грузије и сматра да је она усмерена на мирно решавање сукоба.

У документу се такође позива ОЕБС да удвостручи своје напоре да се поново успостави пуноправно присуство ОЕБС-а у Грузији уз приступ целокупној територији земље у оквиру њених међународно признатих граница.

Између осталог, резолуцију је подржала украјинска делегација, упоређујући ситуацију у Грузији са "окупацијом Крима".

"Русија је признала Абхазију и Јужну Осетију на основу слободне воље народа Абхазије и Јужне Осетије, вођена одредбом Повеље УН-а, Декларацијом УН-а из 1970. о принципима међународног права која се односи на пријатељске односе између држава", рекао је Владимир Џабаров, први заменик шефа Одбора за међународног послове Савета Федерације Русије.

Председник Одбора за међународне послове Државне думе, Леонид Слуцки, позвао је да се слуша мишљење народа ових Република република.

Упркос примедбама руске стране, резолуција је усвојена.

У ноћи 8. августа 2008. године, Грузија је помоћу ВБР система "Град" напала Јужну Осетију, те су потом грузијске трупе напале републику и уништиле део њеног главног града, Цхинвала. Русија, која бранила становнике Јужне Осетије, од којих су многи руски држављани, послала је трупе у републику и, након пет дана непријатељстава, избацила је грузијску војску из региона. Москва је 26. августа 2008. године признала суверенитет Абхазије и Јужне Осетије. Лидери Русије су у више наврата навели да признавање независности две бивше грузијске аутономије одражава постојећу реалност и да не подлеже ревизији.

Ердоган критиковао кинезе због права исламских мањина а сада им и сам окренуо леђа! Више о томе ОВДЕ.

Извор: vostok.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА