Најновије

СА КИНОМ ВИШЕ НИКО НЕ ЖЕЛИ ДА СЕ СВАЂА ПА ЧАК НИ ТУРСКА: Ердоган критиковао кинезе због права исламских мањина а сада им и сам окренуо леђа!

Последњих месеци, талас ретких исламских земаља који је почео да се супротставља Кини због њеног опхођења према муслиманским мањинама, повукао се, углавном из страха од кинеске економске освете. А Турска, земља која се представља као лидер исламског света, сада не само да више не критикује Кину, већ је потпуно "променила плочу".

Си Ђипинг и Тајип Ердоган (Фото: Јутјуб)

У региону Синђијангу где живи највећи број Ујгура, кинеске власти су успоставиле такозване логоре за реедукацију, а активисти за људска права и бројни извештаи тврде да се у њима практично уништава култура, религија и језик овог народа чији се припадници присилно држе у тим логорима као у затворима и тамо наводно подвргавају разним облицима мучења.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган говорио је против кинеског угњетавања муслиманске мањине Ујгура у бројним приликама у прошлости, али је ове недеље дао своју имплицитну подршку кинеској политици у Синђијангу, током државне посете земљи.

- Чињеница је да људи свих националности у Синђијангу воде срец́ан живот усред развоја и просперитета Кине - изјавио је Ердоган у уторак, јавља државни лист "Чајна дејли", парафразирајуц́и турског председника.

Он је додао да неки људи покушавају да "злоупотребе" кризу у Синђијангу како би угрозили економске односе Турске и Кине, истиче АФП.

- Ова злоупотреба има негативан утицај на турско-кинеске односе. Неопходно је да не пружамо прилику за такво злостављање - рекао је он.

Кина је успоставила модерну надзорну државу у Синђијангу. Ујгури у региону су приморани да преузму програме малвере који претражују и чисте њихове телефоне од садржаја који су незгодни за кинески режим, а власти су до сада привеле до 1,5 милиона у логоре.

Иако су велике муслиманске земље, као што су Пакистан, Индонезија и Саудијска Арабија, такође ц́утале о кинеској ујгурској кризи, очигледна капитулација Турске можда представља највећи ударац за Ујгуре. До сада је Турска била једина исламска земља која је понудила азиле Ујгурима.

Многи припадници ујгурске дијаспоре су се тамо преселили последњих деценија, углавном због сличности између турског и ујгурског језика и култура.

У Турској се тренутно налази око 35.000 Ујгура, известио је Ројтерс овог марта. Тај број укључује многе бивше затворенике у кинеским камповима, где стражари наводно присиљавају ујгурске затворенике да певају кинеске патриотске химне како би добили храну и подвргавају их физичкој и менталној тортури. Многи Ујгури у Турској и даље имају рођаке који живе у Синђијангу и редовно организују масовне протесте позивајуц́и на ослобађање својих вољених.

Европа моли Иран да не прекрши споразум о нуклеарном наоружању! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА