Најновије

СРПСКИ ШЕФ ДИПЛОМАТИЈЕ НИКАДА ДИРЕКТНИЈИ! ДАЧИЋ ЖЕСТОКО ОДБРУСИО ЕДИЈУ РАМИ: Велика Албанија је велико с*ање! Нема ништа од тога!

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић сочно је одговорио албанском премијеру Едију Рами, поручивши му да је "велика Албанија - велико с*ање"!

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

На Рамину поруку да Србија не треба да се осећа угрожено због споразума Тиране и Приштине о заједничкој спољној политици јер у региону треба престати са "истим старим с*ањима из прошлости", Дачић је јасно поручио шта мисли о намерама Албанаца:

Унија да се огласи

"Раминим уличарским речником речено: "велика Албанија" је велико с*ање! Од тога нема ништа! Или бисмо могли да послушамо тај његов савет, па да сутра Министарство спољних послова Србије донесе одлуку о заједничкој спољној политици Београда и Бањалуке. Раму ћу да подсетим да Приштина нема самосталну спољну политику, јер су Косово и Метохија саставни део Србије. Према томе, господин премијер је требало да са Београдом постигне тај споразум и сигуран сам да се због тога не би осећао угрожено, већ би видео како се иде напред", рекао је Дачић.

Како је објаснио, забринутост не треба да изазива Рама и његова "лупетања", већ ћутање међународне заједнице на план Приштине и Тиране о стварању "велике Албаније", који се више и не крије.

"Уместо да воде ЕУ и јасно искажу своје ставове, европски званичници се понашају као да су духовне вође са Тибета, па сада они духовно промишљају о проблемима континента, а нико да каже ништа конкретно о томе шта треба да се уради", изјавио је Дачић. 

Албанске глупости

И бивши шеф дипломатије СРЈ Живадин Јовановић каже за Курир да је потенцирање "велике Албаније" глупост на коју Брисел упорно ћути.

"По свему судећи, званичници Тиране и Приштине немају интереса да се настави дијалог и да се дође до мирног и одрживог решења за статус КиМ. Они су усмерени на отимање наше државне територије, што је криминално и илегално, а третира се као правно. Србија треба да престане да очекује реакције од Брисела на овакве албанске глупости и да се окрене себи и тражи савезнике за заштиту свог интереса у оквиру Резолуције 1244 УН", закључује Јовановић.

Албански политичари са Косова и из Албаније су више пута најављивали уједињење и стварање заједничке државе - "велике Албаније".

Прекипело му и лицемерје Европске уније

Бугарски премијер Бојко Борисов прилично је разљутио Дачића због изјаве да би будући шеф европске дипломатије Жосеп Борел требало да заступа став целе Уније, без обзира што његова земља Шпанија не признаје независност Косова.

- Бојко, да ти кажем једну ствар: став ЕУ није да је Косово независна држава. Ти, Бојко, треба да поштујеш став ЕУ, а не да држиш лекције Борелу. Шта значи тај безобразлук, на шта то личи?! Доста ми је више тога, да не причам да је пре неколико месеци добио наше одликовање - одбрусио је Дачић.

Слично је реаговао и на оцену аналитичара Бодоа Вебера, који сматра да ће Борел помоћи Београду да схвати да је независност Косова - реалност:

- Њима би неко требало да помогне и посаветује их да је реалност другачија. Баш ће они да нам држе предавање. Највише од свега ме нервира лицемерје, када вас неко гледа у очи и прича вам нешто у шта ни сам не верује. 

Амбасадор Србије у Софији биће позван на састанак у бугарско Министарство спољних послова у понедељак, по налогу министарке Екатерине Захаријеве, због коментара министра Ивице Дачића о бугарском премијеру Бојку Борисову, саопштено је у Софији. Прочитајте ОВДЕ све детаље.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА