Најновије

АЛАРМАНТНЕ ПРОГНОЗЕ АНАЛИТИЧАРА: Приштина и Тирана имају нову стратегију, а Сарајево је почетак!

Одлука Приштине, а онда и Тиране, чији је председник Иљир Мета игнорисао одлуку албанске владе да не учествују на Самиту о процесу сарадње у југоисточној Европи у Сарајеву, део је нове стратегије коју су косовски и албански званичници применили након недавне најаве заједничког спољнополитичког наступа, оценили су београдски аналитичари.

Хашим Тачи (Фото: Јутјуб)

Сличне кораке којим желе да потврде државност Косова, која ни две деценије након НАТО агресије и 11 након проглашења независности није призната, како наводе, треба очекивати и у будућности не само на политичком већ и на конзуларно дипломатском нивоу.

Заједничка безбедносна политика

Душан Пророковић из Института за међународну политику и привреду упозорио је у изјави за Тањуг да заједнички спољнополитички циљеви Приштине и Тиране подразумевају и дефинисање елемената заједничке безбедносне политике.

"Тирана ће бити активна и у формирању војске Косова што угрожава нашу националну безбедност и крши Устав на коме почива наш правни поредак", рекао је он и додао да Београд мора да предузме одређене контрамере.

Сматра да је до свега дошло јер је Београд попуштао Пришитни.

- Нисмо предузимали контрамере, једном када покажете слабост то се касније не може надоместити - рекао је он и оценио да је сада цела конструкција коју је запад правио око западног Балкна на стакленим ногама.

Пророковић је додао да са правно формалне стране Тачи нема право да се љути.

- Сада када се проблем поново појавио мислим да ће он у будућности тешко бити решен, поготово што следећи самит треба да буде у Приштини - рекао је Пророковић и додао да би била грехота да му ту буде крај.

Он је упозорио и да додатни проблем за Србију ствара и то што је Албанија пристала да заступа Косово у земљама у којима они немају амбасаде, јер отвара питање постављања Београда и према Тирани.

Нова стратегија Приштине да докаже државност

Дипломата Зоран Миливојевић оценио је да Тачијев бојкот Самита резултат нове стратегије Приштине да докаже државност јер се показало да досадашња политика нема успеха.

Према његовим речима, не ради се само о немогућности да 20 година након бомбардовања и 11 после проглашења независности удју у Унеско, Интерпол, већ и о одустајању 13 земаља и преиспитивања односа према независности од неких битних политичких фактора чак и у Европи.

- Очигледно је да су се определили за нову стратегију на унутрашњем и спољашњем плану - рекао је Миливојевић и додао да она на унутрашњем подразумева таксе, примену силе, а на спољњем да се Приштина представља искључиво као независна држава и да се покуша наметање решења.

Суштина је да се државност потврди, рекао је Миливојевић и подсетио на договор о заједничком наступу, интегрисаном преласку границе, обејдињавању образовног и културног система, свега што спада у ред меке моћи, а у функцији националног обједињавања.

Према његовим речима, то је и врста промоције велике Албаније што показује да постоји усаглашена стратегиа и политика којом стратегија мора да се реализује, а подразумева унифиакцију албанске нације на простору Балкана.

Миливојевић је подсетио да звездица - референца коју сад Тачи не прихвата јесте управо референца на Резолуцију 12 44 и мишљење МСП.

Почетак примене нове стратегије манифестоваће се и у дригим приикама а све је, како је подсетио, почело са ЦЕФТА споразумом, који подразумева присуство Косова уз звездицу - фус ноту а у присуству УНМИК-а.

Председник привремених косовских институција Хашим Тачи одлучио је да неће присуствовати Самиту о процесу сарадње у југоистоцној Европи, јер је, позив председавајуцег Председништва Милорада Додика понижавајући јер Косово није третирано као друге државе учеснице.

Учешће Косова на СЕЕЦП решено је 2014. године уз сагласност свих учесница које не признају Косово - Србије, Грчке, Румуније, Молдавије и БиХ.

Лазански оштро критиковао ситуацију у Срној Гори! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА