Најновије

КОНТРОВЕРЗЕ ОКО КОМУНАЛНЕ МИЛИЦИЈЕ: Србија једина земља у Европи која је има! Да ли је то паравојна формација?

Комунална полиција мења назив у комунална милиција. То је тек једна у низу промена, коју нови закон доноси за комуналце. Колико промена, готово толико и примедби. Безбедносни стручњаци кажу спорно је и име Милиција, пошто Србија сада постаје једина земља у Европи која користи тај назив за неку службу.

Комунална полиција (Фото: Јутјуб)

"Јер је милиција, у суштини, паравојна формација у чији састав улази обичан наоружан народ. Овде је реч о служби која би требало да се бави комуналним редом, буком и сличним комуналним пословима", каже Саша Ђорђевић из Београдског центра за безбедносну политику.  

Нови комунални милицајци, моћи ће да везују и законским речником, одводе, оне које затекну у прекршају. Од сада могу и да претресају аутомобиле. Осим пендреком биће наоружани и бибер спрејом.  

Један од ретких опозиционих посланика који присуствује скупштинским седницама каже да је, проширивање овлашћена милицајаца, лоше по грађане.  

"Привремено одузимање предмета, значи и возила могу да вам одузму, аудио и видео снимање, употреба средстава принуде, прикупљање обавештења и друга овлашћења у складу са законом", набраја Ђорђе Вукадиновић нова овлашећења комуналне милиције.

Док буду ловили грађане у прекршају и покушавали то да сниме, милицајци ће скидати униформе и радити у цивилу.

"Као неки тајни агенти, што није у складу са описом послова комуналне полиције. Они се не баве криминалистичким истрагама, да би морали да обављају своје послове у цивилу", подсећају из Београдског центра за безбедносну политику.

Комуналну милицију моћи ће да има сваки град и свака општина у Србији.

"Ја нећу да говорим о страначкој милицији, или парамилицији, али то мало на то мирише", каже Вукадиновић.

"Стиче се утисак да је овај нови закон о комуналној милицији, пре свега могућност да се у рукама локалних моћника нађу људи који ће моћи да примењују силу", упозорава Ђорђевић.

Више нема ограничења ни колико ће их бити. О томе колико ће милицајаца радити у једном месту, одлучиће, управо, локална власт.

Прочитајте ОВДЕ зашто је важно бојкотовати изборе.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА