Најновије

ШЕШЕЉ РАСВЕТЛИО УБИСТВО КОЈЕ ЈЕ УЗДРМАЛО СРБИЈУ! Шиптари ће побеснети, изнео нове, непознате детаље!

Породица Браће Битићи, тројице америчких држављана убијених у Србији 1999. године, прошле године на 19-годишњицу од њиховог убиства, подсетила је како њихове убице још увек нису приведене. Упркос, како су тада навели, обећањима да ће то урадити.

Шешељ (Фото: Јутјуб)

Ове године навршило се и 20 година од тог догађаја. Према тврдњама Војислава Шешеља (које је изнео на свом Твитер профилу), јуче је "наступила правна застарелост могућности судског гоњена извршоца кривичних дела убиства тројице браће Битићи." Додао је и како не може да буде реч о ратном злочину, јер како каже, Битићи нису били ратни заробљеници. 

- Јуче је наступила правна застарелост могућности судског гоњења извршиоца кривичних дела убиства тројице браће Битићи. Њих су убили неки полицијски официри због велике суме новца који су узасе имали. Не може бити речи о ратном злочину јер браћа Битићи нису били ратни заробљеници - написао је Војислав Шешељ на свом Твитер профилу. 

Подсетимо, браћа Битићи су напустили Њујорк да би се прикључили борби терориста ОВК.

Или, Агрон и Мехмет Битићи, Американци албанског порекла, су се током ратних збивања на Косову прикључили терористима ОВК, а ухапшени су 1999. године на територији Србије због илегалног уласка у земљу.

Због тога их је суд у Прокупљу осудио на 15 дана затвора, пуштени су три дана раније, од када има се губио сваки траг. Њихова тела пронађена су 2001. у масовној гробници у Петровом селу, са везаним рукама и са ранама од испаљених метака на глави. 

Веће за ратне злочине је у Београду 2009. ослободило кривице Сретена Поповића и Милоша Стојановића, оптужене за помагање у убиству браће Битићи. Тужилаштво за ратне злочине Србије поднело је жалбу на пресуду којом су ова двојица бивших припадника МУП-а Србије ослобођени оптужби за ратни злочин у предмету "браћа Битићи".

У среду 9. маја 2012. пред већем за ратне злочине Вишег суда у Београду, изречена је ослобађајућа пресуда оптуженим, јер нису пронађени докази да су извршиоци кривичног дела за које се терете. 

Одбор за спољне послове Представничког дома САД усвојио је крајем јуна резолуцију о убиству браће Битићи којом позивају на привођење правди одговорних за убиство и у којој се истиче да би напредак у решавању тог случаја требало да буде један од фактора за даљи развој односа САД и Србије.

Шешељ је дао и своју реконструкцију догађаја, на свом Твитер профилу, наводећи како су "браћа Битићи су својевремено ухапшени због илегалног преласка државне границе, те како су по истеку прекршајне казне пуштени из затвора. 

- Тада су их отели неки полицајци да би их опљачкали. Убили су их прикривајући кривично дело пљачке. У то време ратно стање је већ било укинуто - закључио је Шешељ. 

У претходном Твиту навео је и како је разлог убиства била пљачка, односно како су их убили "неки полицијски официри због велике суме новца који су узасе имали". 

Шешељ додаје и како су мотиви убиства браће Битићи дубоко нечасни, али како ће због Закона који је тада важио, убице ипак остати некажњене. 

- Мотиви убиства браће Битићи су дубоко нечасни, али ће убице остати некажњене јер је тада важио Закон по коме је апсолутна застарелост наступала по истеку 20 година од извршења кривичног дела. У тренутку убиства браћа Битићи званично нису били ни ухапшени ни заробљени, него отети - пише лидер Српске радикалне странке на свом званичном Твитер профилу. 

Русија дала ултиматум Америци и ЕУ због стварања Велике Албаније. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Еспресо

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА