Најновије

СТИЖЕ ОРУЖЈЕ ЗА ТАЈВАНСКУ ВОЈСКУ: Америка им шаље тенкове и ручне ракетне бацаче!

Амерички Стејт департмент одобрио је продају оружја Тајвану у вредности од 2,2 милијарде долара, саопштило је министарство одбране САД.

Амерички тенк (Фото: Јутјуб)

Обавештење о продаји, која укључује 108 тенкова М1А2 Абрамс и 250 ручних ракетних бацача "стингер", прослеђено је и Конгресу.

Конгрес има 30 дана за улагање жалбе, што се извесно неће десити.

Саопштење ће готово сигурно разљутити Кину, која Тајван сматра делом своје територије. Пекинг и Вашингтон су већ месецима у трговинском рату.

Тајван је почетком јуна потврдио намеру да Вашингтону проследи наруџбину, а Кина је затим изразила "озбиљну забринутост" тим поводом.

Ново оружје ће "модернизовати" опрему тајванске војске и "неће утицати на равнотежу снага у региону", наведено је у америчком саопштењу.

Кина сматра Тајван делом своје територије. Тим острвом влада ривалски режим чији припадници су ту нашли уточиште 1949, после пораза од комуниста у грађанском рату.

С друге стране, Вашингтон је 1979. прекинуо дипломатске односе с Тајваном да би признао власти у Пекингу као једине представнике Кине али је и даље најмоћнији савезник и главни снабдевач оружјем одметнутог острва.

Иран би могао да има нуклеарно оружје за годину дана! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА