Најновије

ПУТИНОВО МОЋНО ОРУЖЈЕ: Осврт на нову генерацију топова за руска оклопна возила

Велика брзина гађања, ефективни домет и одлична пробојност су својства новог аутоматског топа калибра 57мм који ће заменити поуздане топове калибра 30мм који се налазе у наоружању борбених возила пешадије и оклопних транспортера руске армије. Варијанте различитих бојевих модула/купола који ће се монтирати на оклопна возила, представљене су на тек завршеном међународном сајму наоружања и борбене технике „Армија-2019“. О томе какав ће нови квалитет донети топ у калибру 57мм, прочитајте у наставку текста.

Армата (Фото: mil.ru)

Бивши СССР је оклопну коппоненту својих јединица (оклопна возила) из састава Копнене војске и ВДВ опремао са три модела аутоматских топова. Од 80-их година прошлог века оклопна борбена техника као што су БМП-2, БМД-2, БМД-3, БМПТ, а такође и ударни борбени хеликоптери Ка-50, Ка-52 и Ми-28Н, наоружани су аутоматским топом 2А42 у калибру 30мм. Овај топ је најмасовније оружје те категорије у јединицама руске армије. Даље, што се тиче оклопне борбене технике БМП-3, БМД-4, БТР-80А, БТР-82А, она је такође наоружана аутоматским топом у калибру 30мм који носи ознаку 2А72. И трећа варијанта аутоматског топа у калибру 30мм који носи ознаку 2А38 налази се у наоружању хибридних ракетно-артиљеријских ПВО система „Тунгуска“ и „Панцир-С1“.

Током 80-их и 90-их година прошлог века, ови топови су демонстрирали висок степен употребљивости, посебно када су у питању поузданост и прецизност. Међутим, како сада ствари стоје, борбена техника нове генерације ће највероватније бити опремљена новим оруђима у калибру 57мм.

„Постоји тенденција ка повећању ватрене моћи аутоматских топова“- рекао је за РИА Новости главни уредник часописа „Арсенал Отаџбине“ Виктор Мураховски. Како време иде, тако и потребе унапређења борбене технике линеарно расту. И потенцијални противник такође не стоји у месту. Повећава се оклопна заштита циљева који се могу наћи на ратном пољу. Жива сила се опрема новим комплетима борбене опреме која је у себи садржи балистичку заштиту способну да заустави фрагменте граната калибра 30мм. Оклопна возила лаке и средње категорије се све више ојачавају допунском заштитом која се састоји од плоча са динамичким оклопом. И дебљина оклопа се повећава, посебно у фронталној пројекцији.Средња и тешка борбена техника је данас постала имуна на поготке граната калибра 30мм, практично из свих углова дејства, и без обзира на раздаљину од циља.

„Кинжал“ за „Армату“ али и за „Бумеранг“

На сајму наоружања и војне технике „Армија-2019“ приказано је неколико типова нових борбених купола/модула на којима је интегрисан нови 57-милиметарски аутоматски топ. Тако је на пример тешко борбено возило пешадије на платформи „Армата“ наоружано новим топом у калибру 57мм. Његова брзина гађања прелази 80 граната у минути, са почетном брином гранате на устима цеви од чак 1,500 м/сек. Борбени комплет у једном оваквом модулу се састоји од 80 граната калибра 57мм.

Балистичка својства овог топа су таква да на даљини од 500 метара гранате испаљене из његове цеви могу да пробију 120 милиметара оклопа под углом од 60 степени.

Са овим топом је спрегнут митраљез ПКТМ у калибру 7,62мм, који у борбеном комплету има око 1,000 метака. На телу борбене куполе је монтирано неколико лансера за димне кутије које се налазе у саставу комплекса „Туча“. Поред тога, на десној страни куполе се налази лансер у коме се налазе два контејнера са суперсоничним противтенковским ракетама 9М120 „Атака“. Лево од топа као и на врху куполе су видљива два блока опто-електронске апаратуре. Борбена купола је безпосадна и са њом се директно управља из високозаштићеног сектора возила (оклопна капсула) помоћу специјалног пулта.

У априлу ове године, генерални директор предузећа „Военно-промышленная компания“ Александар Красовицки је у интервјуу руским медијима рекао, да се бојеви модул „Кинжал“ разматра и за уградњу на перспективни оклопни транспортер – точкаш „Бумеранг“, на основу чега ће и ова категорија возила радикално унапредити фактор ватрене моћи. Према његовим речима, ова техничка операција ће бити могућа, јер је бојеви модул „Кинжал“ по својим габаритима и другим карактеристикама веома погодан за интеграцију са различитим платформама.

По ваздуху и по земљи

Такође, на сајму наоружања у војне технике је представљен борбени модул/купола АУ-220М „Бајкал“ на бази борбеног возила пешадије БМП-3, чија модификација носи ознаку „Деривација-ПВО“. Ради се о самоходном ПВО артиљеријском комплексу-гусеничару који је намењен за подршку јединицама Копнене војске.

Темпо гађања топа који је монтиран на модул АУ-220М „Бајкал“ износи 120 граната у минути. Почетна брзина гранате на устима цеви достиже 1,000 м/сек. Ефективни домет овог топа је 12,000 метара, а борбени комплет се састоји од 80 граната. Топ је спарен са митраљезом у калибру 7,62мм ПКТМ, који у борбеном комплету има 500 метака. Његов основни топ представља дубоку модернизацију противавионског топа АЗП-57, који је направљен 40-их година прошлог века. Његова намена није искључиво борба против ваздушних циљева. Захваљујући снази али и брзини гранате, ово оруђе је изузетно ефикасно и против читавог спектра земаљских циљева.

„Могућности ових топова су такве да они знатно повећавају ефикасност противваздухопловне одбране, нарочито у борби против ударних хеликоптера који су иначе веома добро оклопљени“- напомиње Мураховски. “На бази гранате кал. 57мм је могуће направити навођену муницији, која ће бити способна да промени трајекторију свог лета, и обезбеди прецизан погодак директно у циљ или његову непосредну близину, што технички није могуће извести са гранатама калибра 30мм. Даље, муниција у калибру 57мм приликом своје експолозије покрива далеко шири простор са својим фрагментима, што је изузетно ефикасно у борби против минијатурних ваздушних циљева какви су нпр. дронови. У целини гледано, ови проблеми се веома ефикасно могу решити са топовима високе балистике који употребљавају гранате овог калибра“.

У фебруару ове године генерални директор компаније ЦНИИ

„Буревестник“ Георги Закамени која ради на пројекту „Деривација-ПВО“ је изјавио, да њихов модул АУ-220М „Бајкал“ се успешно може интегрисати и на ваздухопловну и поморску борбену технику. Његова примена на перспективној и модернизованој оклопној борбеној техници ће повећати укупну ватрену моћ мотострељачких јединица. У овом часу не постоји оклопно борбено средство као што је оклопни транспортер или борбено возило пешадије, које може да преживи удар гранате калибра 57мм испаљене из топа АУ-220М.

Нејасна судбина модернизоване куполе „Епоха“

Трећи бојеви модул наоружан аутоматским топом калибра 57мм, један је од варијанти безпосадних купола „Епоха“. Када се по први пут појавио, овај модул је био опремљен аутоматским топом 2А42 у калибру 30мм, међутим на сајму „Армија“ је ускоро представљен са новом конфигурацијом лаког јуришног возила опремљеног јачим топом (ЛШО-57).

Пројекат ЛШО-57 је испрва био замишљен као лаки вучни аутоматски бацач граната за јединице ВДВ-а. Међутим, његова серијска производња са том специфичном наменом никада није започела, а пројекат се трансформисао у израду аутоматског артиљеријског система који ће се монтирати на оклопну технику. На сајму „Армија-2017“ представљена је макета модернизоване борбене куполе „Епоха“ на шасији борбеног возила пешадије БМП-3. Поред аутоматског топа, даљински управљана купола је наоружана и са лансерима вођеног противтенковског ракетног система „Корнет“.

„Развојни конструктори виде ЛШО-57 као артиљеријски комплекс умерене балистике – рекао је војни експерт Виктор Мураховски. „Ово оруђе је пре свега намењено за борбу против непријатељске живе силе, док против оклопне технике није тако ефикасно. Међутим, питање је шта ће се на крају са овим пројектом десити, пошто је прошло већ дуго времена од када се појавио, а и даље је његова судбина нејасна.“

Џихадисти поново прете Западу. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: bog-rata.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА