Најновије

ПРОШИРЕЊЕ НА СОПСТВЕНУ ШТЕТУ: Колико ће још простора заграбити „Београд на води“?

Препуштањем додатних површина земљишта инвеститору у изградњу луксузног насеља „Београд на води“ држава ради на сопствену штету, сматра стручна јавност.

Београд на води (Фото: Јутјуб)

Наиме, надлежни органи у Београду ће ускоро донети одлуку којом ће део паркинга предузећа Београдски сајам бити уступљен „Београду на води“ ради даљег проширења тог комплекса.

Спекулише се да ће површина коју ће обухватати насеље „Београд на води“ бити знатно већа него што је то обелодањено на почетку реализације пројекта који је од старта критикован да је против интереса грађана и прикладног урбанистичког изгледа главног града Србије. Замерке су и да је много тога обећано а мало тога направљено па се поставља питање чему онда проширења ако ни оно што је досад рађено није искоришћено у пуном капацитету.

Економиста Милан Р. Ковачевић подсећа да је од самог старта пројекта упозоравао да је штетан по интересе града и државе.

– Надлежни су инвеститору дали низ повластица за веома нејасан пројекат, а с друге стране ништа није добијено као противуслуга за бројне субвенције. Подсећам да је са инвеститором направљен такав уговор да се не зна шта ће заиста бити изграђено на простору предвиђеном за насеље „Београд на води“. Инвеститору је наиме уговором дозвољено да мења урбанистичка решења предвиђена пројектом тако да је из те позиције немогуће и претпоставити на који ће се начин и да ли ће се овај пројекат додатно ширити. Оно што је лоше је и то што је инвеститору дозвољено да бесплатно користи земљиште на коме гради са могућношћу, а то се већ остварује, да постане и власник онога што је изградио. То значи да инвеститор може да гради шта жели и како жели, да мења планове и да за то не сноси било какву одговорност. При томе инвеститор ће као власник стамбено-пословних објеката које гради остваривати велики профит док наша страна од тога неће имати никакву корист. Посебно ако се зна да је своје учешће у фирми која гради „Београд на води“ наша страна остварила искључиво кроз давање новца – наводи саговорник.

Он истиче да је потпуно бесмислено и неодговорно ако држава размишља о томе да инвеститору омогући да добије нове површине за изградњу „Београда на води“ а да заузврат не добије ништа.

Професор Економског факултета у Београду Љубодраг Савић слаже се са тим да је уговор о изградњи „Београда на води“ прилично нејасан.

– Под бројем један преопширан је. Свеједно сам покушао да га протумачим али прилично је нејасан и непрецизан. Веома је тешко проценити шта је предвиђено да обавезно мора бити урађено у оквиру овог амбициозног пројекта. Не сумњам да ће оног тренутка када пројекат буде окончан тај део града изгледати лепо. Да ли ће се и у ком правцу проширивати, вероватно хоће, ми у овом тренутку немамо довољно података да спекулишемо. Оно што је дефинитивно јасно је да ће инвеститор неспорно имати корист од изградње „Београда на води“, а да ли ће држава и грађани од тога имати бенефита друго је питање и такође је тешко рећи да ли ће до тога заиста и доћи.– закључује саговорник.

Прочитајте ОВДЕ све о новом бизнису Томислава Николића.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА