Најновије

АГОНИЈА НА ДНУ МОРА: 118 чланова посаде руске подморнице умирало је у мукама заробљено у металном ковчегу! Узрок трагедије остао мистерија

Пре тачно 19 година, 12. августа Сеизмолошки завод на Аљасци забележио је потрес од 4,2 степена по Рихтеру. Био је то релативно јак потрес, онај који затресе прозорска стакла и обара слике са зидова. Међутим убрзо је било јасно да није реч о земљотресу.

Трејлер из филма о "Курску" (Фото: Јутјуб)

Неколико хиљада километара у водама око Русије и Финске на руској подморници Курск догодиле су се две јаке експлозије. Шта се тачно догодило и даље је мистерија. Подморница је пловила уз обалу Русије и Финске и у секунди је експлодирала, а затим потонула са комплетном посадом од 118 људи. Шта се тачно догодило тог 12. августа 2000. остало је непознато.

Веровало се да је подморница носила бојеве главе, што је дало доста простора теоријама завере. Највећи број мрачних мистерија Курска повезано је с покушајем заташкавања праве истине. У то време, руске власти оптужиле су САД и Велику Британију да су шпијунирале њихове војне вежбе, толико близу да су се они забили у подморницу. Американци су, пак, узвратили како мора да Руси таје неко ново смртоносно оружје које је изазвало такву експлозију.

Седамнаест година касније, према писању портала "Озy", превладава мишљење да подморница Курск ипак није превозила најмодерније оружје, већ старе подводне ракете пуњене ХТП-ом, супстанцом која је још од 50-их година прошлога века била забрањена. Догоди ли се да ХТП процури на друге делове ракета, долази до брзе хемијске реакције која узрокује смртоносну експлозију.

То се према резултатима службене владине истраге највероватније догодило и током прве експлозије на Курску, која је подморницу и послала на морско дно. Следећа експлозија, она коју је регистровао сеизмограф на Аљасци, догодила се када је подморница ударила о морско дно чиме је покренула преостале ракете. Већина посаде умрла је у року од неколико минута од прве експлозије, али њих 23-оје је остало живо.

Они су умирали у агонији пуна четири сата док су полако остајали без ваздуха, а подморница се пунила водом. Поручник Димитри Колесников пре него што су се на подморници у потпуности угасила светла успео је на брзину да напише опроштајну поруку:

„Комплетна посада из делова шест, седам и осам преселила се у девети део. Ту нас је 23-оје. Нико од нас не може да изађе“. Запис, као и поруку за његову породицу, пронашли су норвешки рониоци када су из остатака подморнице извлачили његово мртво тело.

У време када је Курск задесила трагедија, руски председник Владимир Путин у почетку је одбијао међународну помоћ што је за заробљене морнаре било кобно.

Међутим нису Руси без разлога одбијали помоћ осталих држава при извлачењу нове подморницем, јер је постојала опасност током Хладног рата да ће Американци доћи у посед тада модерне совјетске технологије.. Совјетска подморница К-129 била је у саставу совјетске Пацифичке флоте. То је била једна од шест стратешких подморница које су биле наоружане балистичким ракетама.

Прочитајте ОВДЕ  зашто ће узрок експлозије на тестном војном полигону остати тајна министарства одбране Русије!

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА