Најновије

БУДУЋНОСТ РАТОВАЊА! Стижу паметни тенкови

Израел је представио прототип оклопног возила будућности — такозвани „паметни тенк“. Посада ће носити специјални шлем, сличан оном који носе пилоти авиона Ф-35. Могуће је, међутим, да ће се ова оклопна возила користити и без посаде за обављање најопаснијих задатака на ратишту.

Армата (Фото: mil.ru)

Војна опрема се модернизује, побољшавају се борбена возила, а посебна пажња посвећује се управо техници, која ради независно од човека, или му активно помаже. Данас није реч само о уобичајеним беспилотним летелицама, него и о подморницама, па чак и тенковима. Техника на даљинско управљање се не сагиње пред мецима и без страха јуриша у ватру.

Тенкови су измишљени да би оклопом заштитили посаду, која се налази унутра. То је извесно време било од помоћи, али убрзо се појавило противтенковско оружје, које је у стању да уништи било које оклопно возило.

Према званичним подацима — током Другог светског рата уништено је 96.500 совјетских тенкова и нешто више од 30.000 немачких тенкова. Наравно да су и људске жртве биле огромне.

Последњих деценија тенкови су веома напредовали и модернизовали се. Израел је сада представио нове „паметне тенкове“ — три верзије прототипа борбене машине будућности — „Кармељ“. По изгледу и наоружању (користи топ калибра 30 милиметара), то је, пре свега, борбено возило пешадије. Посаду чине две особе и опремљене су са десетинама камера, радарима и сензорима. Тенкисти ће вероватно моћи да се мењају — обојица ће моћи и да управљају возилом и да врше извиђање, као и да користе оружје и осталу опрему.

Произвођачи „паметних тенкова“ су три компаније — „Израелска ваздухопловна индустрија“, „Рафаел“ и „Елбит Марахот“. Тенкови су опремљени најновијом технологијом, која обезбеђује преглед терена од 360 степени, а то омогућавају бројни сензори. Посада борбене платформе, коју је представила компанија „Елбит Марахот“, добиће шлемове „Ајрон вижн“ (Iron Vision), а информација ће се приказивати на њиховим екранима. Такве шлемове користе и пилоти америчког борбеног авиона пете генерације Ф-35.

Компанија „Рафаел“ користи „стаклену кабину“, захваљујући којој посада добија информације из окружења.

Инжењери „Израелске ваздухопловне индустрије“ представили су системе који ће приказивати податке и на великим панорамским екранима, као и на личним дисплејима оператора.

Може се рећи да се најнапреднија достигнућа науке и технологије, која су се раније примењивала само у најскупљим системима наоружања, данас све више користе приликом развоја обичне копнене технике.

А какво је стање у Русији?

Према речима шефа Главне управе за научна и иновациона истраживања Министарства одбране Русије Вјачеслава Преснухина — највећа пажња се посвећује развоју и снабдевању војске перспективним врстама наоружања и роботизованим системима. Он подсећа да постоји и Комисија за развој роботике, на чијем челу је министар одбране.

„Организација за развој роботизованих система за војску је једна од главних делатности нашег тима. Формиран је Главни научно-истраживачки центар за роботику при Министарству одбране, чији је циљ да реши читав низ задатака. Војска будућности је војска иновација. То се односи на било који део одбране — од теренских нано-кухиња, до роботизованих свемирских система“, објашњава Преснухин.

Руска оклопна возила се већ опремају системима вештачке интелигенције. Један од добро познатих је систем ИДБМС, који је компатибилан са тенком Т-80У-М1. Систем је одговоран за управљање тенком и за гађање, а способан је да усклади своје акције са другом опремом преко рачунарских мрежа и да прима инструкције из контролног центра.

Најсавременији руски тенк Т-14, који је базиран на платформи „Армата“, према идеји конструктора реализује концепцију „мрежног ратовања“. Борбено возило је намењено за извиђање, за означавање мете и за прилагођавање ватре артиљеријских система и тенкова из њихове пратње.

Још један перспективни систем, који би ускоро требало да уђе у састав наоружања руске војске, је мултифункционални роботски систем на даљинско управљање — „Удар“. Он укључује мобилни робот за подршку, који је направљен на бази шасије БМП-3, беспилотну летелицу за извиђање, као и пункт за даљинско управљање на бази шасије „Урал-4320“.

Осим тога, руски научници већ неколико година раде на стварању интелигентног система за контролу кретања оклопних возила. Истраживачки и производни центар при Југозападном државном универзитету из Курска од 2014. године развија систем за аутоматско кретање гусеничара, односно за вештачку интелигенцију возила.

Уз такву модернизацију војне технике у технички развијеним земљама, када се оклопна возила оснаже вештачком интелигенцијом, може се претпоставити да ће тенкови ускоро моћи да функционишу без посаде. На бојном пољу ће се борити — роботи против робота.

После Украјине, Сирије и Венецуеле Путин матирао Трампа и овде! Руска војска ушла у Иран, САД у неверици. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА