Најновије

БРОЈАЋЕ НАМ И КРВНА ЗРНЦА: Пролазићемо ригорозан тест за улазак у ЕУ!

Грађани Србије и још 61 земља ускоро ће морати да прођу ригорозан тест, а уз то и да плате ако желе да уђу у земље шенген-зоне. На списку за провере, које малтене иду до пребројавања крвних зрнаца, налазе се све земље чији држављани без визе улазе у ЕУ.

Савет Европе (Фото: consilium.europa.eu)

Детаљне информације о програму ETIAS (Европски систем за одобравање путовања) могу се наћи на сајту овог програма, а оваква процедура уласка у земље шенген-зоне стартоваће од 1. јануара 2021, по којој ће таксу од седам евра морати да плате подносиоци захтева старији од 18 и млађи од 70 година.

На страници ETIAS појашњено је да ће грађани 62 земље пре путовања у неку од земаља ЕУ морати да попуне онлајн-захтев, у који ће уносити личне податке, али и дати информације као што су здравствено стање, криминална прошлост, путовања у земље захваћене ратом. Такође, да би добили ETIAS дозволу, грађани ће морати да наведу и податке о свим претходним запослењима, као и у које земље ЕУ су раније путовали.

Ово ћете морати да попуните

- Име, презиме, датум и место рођења

- Адреса, мејл, број телефона

- Информације о образовању и комплетном претходном радном искуству

- Која је прва земља ЕУ у коју ћете ићи

- Информације о здравственом стању

- Да ли сте путовали у земље захваћене ратом

- Државе одакле сте депортовани или вам је одбијен захтев за улазак

- Да ли у породици имате починиоце кривичних дела

- Ако сте у родбинским односима са држављанином земље чланице ЕУ, морате поднети доказ о томе

На сајту се наводи да ће за попуњавање захтева бити потребно око 10 минута, а да ће 95 посто подносилаца захтева добити одговор на мејл у року од неколико минута. Међутим, уколико систем утврди да подносилац представља безбедносни ризик, захтев ће бити ручно обрађен и у том случају одговор би требало да стигне у року од 96 сати (четири дана) или максимално две седмице.

ETIAS дозвола важиће три године или до истека пасоша и са њом ће грађани моћи неограничено да улазе у земље Европске уније, с тим да не остану у континуитету дуже од 90 дана у периоду од 180 дана. На страници ETIAS посебно је наглашено да пасош мора важити још најмање три месеца од дана планираног путовања.

Чињенице

- Седам евра износиће такса за сваку пријаву. Може се платити дебитном или кредитном картицом. Млађи од 18 и старији од 70 година не плаћају таксу

- Три године ће важити ETIAS или до истека путне исправе

- Ко буде одбијен, добиће написмено разлог зашто није добио дозволу и може да се жали

- Са ETIAS дозволом прво се мора ући у земљу која је у пријави наведена као прва за посету. После тога се може ићи у било коју земљу шенген-зоне

- Ко има шенген-визу, није му потребна ETIAS ауторизација

У ЕУ са овом дозволом можете ући у земље потписнице шенгенског споразума и изаћи из њих. Не сме се остати дуже од 90 дана у периоду од пола године.

Дачић хитно сазвао српске амбасадоре! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА