Најновије

НЕ УСЛОВЉАВАЈТЕ НАС: Приштина не хаје за Квинту која инсистира на наставку дијалога са Београдом!

Приштинска влада у оставци саопштила је, поводом заједничке изјаве чланица Квинте које су позвале на наставак дијалога са Београдом, да се противи додатном условљавању и да таксе уведене на робу из Србије и Босне и Херцеговине остају на снази.

Парламент тзв Косова (Фото: Јутјуб)

Кабинет одлазећег премијера Рамуша Харадинаја реаговао је на заједничку декларацију земаља Квинте (Француска, Немачка, Велика Британија, Италија и Сједињене Државе), које захтевају моментални наставак дијалога и траже од приштинских власти да укину таксе на српске производе и да Београд обустави кампању за повлачење признања независности Косова.

Таксе су праведна одлука и дијалог није прекинула косовска страна, каже се у саопштењу Харадинајевог кабинета.

"Одлука да се уведе такса на производе Србије и БиХ била неопходна ради заштите интереса Косова, од непријатељских акција и сталних претњи Србије против државе и институција на Косову. У исто време, увек смо узимали у обзир сугестије наших међународних партнера у вези са политичким питањима у земљи", наводи се у реакцији из канцеларије Рамуша Харадинаја. Понављају и да су спремни за дијалог који би довео до међусобног признања, али одбијају додатно условљавање.

Председник скупштине Косова Кадри Весељи огласио се на Фејсбук страници. Каже да поздравља помоћ западних држава у наставку дијалога, али је позвао ЕУ да спречи "српске покушаје деструкције на Косову."

Весељи је признао да је Косово постигло своју независност снажним савезом са Западом.

"Морамо да заштитимо интересе Косова, али то нећемо моћи без наших стратешких партнера. Стога поздрављамо напоре САД, ЕУ, Немачке, Велике Британије, Француске и Италије за наставак дијалога. Међутим, захтевамо од ЕУ да спречи финансирање паралелних структура на Косову од стране српске владе, да заустави српске колонијалне пројекте изградњом насеља на северу, да омогући обнову спаљених кућа у којима су Албанци живели пре 2001. године, и да осуди српске злочинце", написао је између осталог Весељи, на свом Фејсбук налогу.

Прочитајте ОВДЕ шта каже амерички професор без длаке на језику.

Извор: РТС/РТК

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА