Најновије

СВИ СЕ ПИТАЈУ КОЈИ ЈЕ РАЗЛОГ ВЕЛИКЕ НЕСРЕЋЕ: Да ли је рад на новом оружју убио руске научнике?

Више хиљада људи присуствовало је јуче у руском граду Сарову сахрани петорице нуклеарних инжењера руске државне корпорације Росатом, који су прошле недеље погинули приликом тестирања новог ракетног мотора.

Експлозија у Русији (Фото: Јутјуб)

Заставе су јуче биле спуштене на пола копља, а у земљи је проглашена дводневна жалост.

Министарство одбране је од почетка тврдило да је позадинско зрачење остало нормално, али је повећање нивоа радијације забележен у оближњем граду навео америчке стручњаке да посумњају да је неуспели тест укључивао ракете на нуклеарни погон.

Стручњаци сумњају да је до радијације дошло током тестирања ракете Буревестник, једног у низу нових стратешких оружја о којима се председник Владимир Путин огласио прошле године.

Кремљ није коментарисао несрећу, а напетост измађу Вашингтона и Москве око контроле наоружања погоршана је овог месеца након раскида важног нуклеарног споразума.

Директор Росатома Алексеј Ликачев је током погребне церемоније рекао да су погинули инжењери били "прави хероји државе и атомског програма" и обећао развој нових оружја у њихову част.

- Били су понос наше земље. Најбоље одавање почасти њима биће рад на новим оружјима која ћемо сигурно завршити - казао је Ликачев.

Он није прецизирао на какво оружје мисли, али је сугерисао да раде на малом нуклеарном реактору.

Званичник Вјачеслав Соловјев потврдио је да институт ради на "изворима топлотне или електричне енергије користећи радиоактивне материјале, укључујући физијске и радиоизотопне материјале", преноси "Москоу тајмс".

Он је рекао да се слично дешава у многим земљама.

- И Американци су прошле године тестирали мали реактор. Наш центар наставља да ради у том правцу. Институт ради и у цивилне и у војне сврхе - казао је.

Експлозија у Русији повезана с нуклеарним програмом? Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА