Најновије

ЂУРИЋ О НОВОМ БРДУ: Да ли је следеће постављање албанских орлова уместо крстова на манастирима?

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић каже да тврђава Ново Брдо никад неће бити "косоварски" историјски споменик, јер је то један од кључних српских историјских и археолошких локалитета.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић (Фото: Јутјуб)

Реагујући на истицање заставе самопроглашеног Косова на Новом Брду, Ђурић наводи да је сваки покушај да се тај споменик прикаже у другом светлу акт насилног брисања историје, срачунат с циљем да се додатно продуби међунационални јаз на КиМ.

"Ново Брдо је у средњем веку било мултиетнички град, у којем су живели Срби, Саси, Грци, Дубровчани и многи други, и сведочи о времену сасвим другачијем од данашњег, у којем је Косово и Метохија, под управом српских монарха и властеле, било место додира култура и цивилизација", наводи Ђурић у саопштењу достављеном медијима.

Ђурић каже и да они који данас желе да Косово учине моноетничким нису случајно изабрали Ново Брдо "како би дрским и бескрупулозним провокацијама и фалсификовањем историје сакрили чињеницу да је Косово и Метохија, у време када је било срце српског етничког простора, било једна од најбогатијих у културно најнапреднијих области Европе".

"Истицање заставе самопроглашеног Косова на Новом Брду, осим што је чин грубог историјског ревизионизма, јесте, верујем, и нека врста освете браниоцима тога града, због чије истрајности је та тврђава до данас остала симбол српског јунаштва и отпора", наводи Ђурић.

Поручује да Ново Брдо никада неће бити "косоварски" историјски споменик и додаје да "након овога можемо само да се запитамо шта је следеће - можда постављање црних албанских орлова уместо крстова на куполе српских средњовековних цркава".

Прочитајте ОВДЕ како су Шиптари окачили заставу тзв. Косова на Новом Брду.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА