Најновије

МИРАШЕВИ РАСКОЛНИЦИ ТУЖЕ ГЕОРГИЕВА И СПЦ: Милогорцима смета Србија и песма "Тамо далеко"!

Црногорски покрет поднео је кривичну пријаву Врховном државном тужилаштву ЦГ против Митрополије црногорско-приморске и певача Влада Георгиева.

Владо Георгиев на концерту у Херцег Новом (Фото: Јутјуб)

Црногорски покрет навео је да је да пријаву поднео због кривичних дела против уставног уређења и безбедности Црне Горе и кривичног дела изазивања националне, расне и верске

На манифестацији "Трг од ћирилице" у Херцег Новом, током концерта "За наше Косово и Метохију", Георгиев је певао "Тамо далеко" и "Црна Гора и Србија то је једна фамилија".

"На концерту су се иступима говорника, подржаних организованим клерофашистичким дивљањем масе хулигана, вређали Црногорци и Црна Гора и призивала окупација земље. Изводиле су се песме 'Тамо далеко' и 'Црна Гора и Србија то је једна фамилија', које су особеном интерпретацијом певача Влада Георгиева, мењањем одређених речи, сугерисале да су делови Црне Горе Србија и да је Црна Гора подређена Србији", поручују из Црногорског покрета.

Кажу да је "познато да је Владо Георгиев, изводећи песму 'Тамо далеко' по Србији, певао стихове 'Тамо далеко, далеко, далеко крај мора, тамо је Херцег Нови, тамо је Србија'".

"Овај пут је, певајући о Србији 'крај мора', јасно, у прегејаној националистичкој атмосфери, асоцирао на наведене стихове у којима се Херцег Нови смешта у Србију, јер се у оригиналном тексту песме каже 'далеко од мора'", стоји у саопштењу Црногорског покрета.

Накнадни покушаји да се, како поручују из ЦП, релативизује одговорности само су покушај да се прикрије јасна намера изазивања националистичке еуфорије.

"Посебно што се у публици налазио већи број туриста из Србије и имајући у виду да се Херцег Нови у Србији представља као 'српски град'", поручују из ЦП.
    
Очекују да ће Тужилаштво поступити по њиховој пријави.

"Иако нам искуство говори да се Тужилаштво намерно ограђује од поступања по кривичним пријавама против МЦП, што је довело до тога да се МЦП још више понаша не обазирући се на законе Црне Горе, настављајући да својим понашањем вређа припаднике црногорске и других нација, вернике ЦПЦ, иновернике и атеисте, преправља црногорску баштину, гради без дозволе, позива своју паству на физичко насиље и супростављање државним органима", наводе у Црногорском покрету.

Позивају државне органе да, у сарадњи са међународном заједницом, покрену реформу правосуђа, јер је, како истичу, неприхватљиво да у правосуђу раде људи који деле ставове МЦП.

Пријаву је најавило и Министарство културе Црне Горе.

Прочитајте ОВДЕ шта је Владо Георгиев рекао о најављеној тужби због песме “Тамо далеко”.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА