Најновије

Србина заробили припадници исламске државе у Либији

Међу отетим радницима једног међународног нафтног концерна у Либији, које су недавно отели терористи Исламске државе, налази се и један држављанин Аустрије, српског порекла Далибор Савичић (39) из Линца.
Далибор Савичић (Фото: Фејсбук)

Далибор Савичић (Фото: Фејсбук)

Њега и још осам запослених у петак су отели терористи Исламске државе, који су напали нафтно поље на југу Либије. Министарство иностраних послова Аустрије потврдило је јуче да је Савичић у рукама џихадиста Исламиске државе. „Сада имамо сигурне информације да је група странаца, која се налазила на нафтном пољу ал-Гани, када су га напали 6. марта терористи Исламске државе, у рукама терориста“, наводи се у саопштењу. „У време, када је група са више возила напустила нафтно поље у правцу севера, припадници ове групе су били неповређени“, наводи Министарство, додајући да тренутно нема информација о месту боравка отетих. У нападу Исламске државе на нафтно поље убијено је 11 припадника обезбеђења, а Савичић и други странци су отети. У међувремену је јасно да су нападачи припадници групе која је пре пар недеља одсекла главу 21 Копту. Због ове чињенице су очекивања у Кризном штабу, који је успоставјен у Министарству спољних послова Аустрије, којим руководи генерални секретар Михаел Линхарт, веома мала. „У контакту смо са свим погођеним државама и либијским властима“, казао је он. Према процени аустријског министарства, у Либији се тренутно налази 20 до 30 Аустријанаца, који раде у нафтним компанијама и фирмама за обезбеђивање. У случају отмице Савичића за сада, како је наведено, нема захтева за откупом.Иначе Савичић је био подофицир аустријске војске и био је припадник мировне мисије УН на простору бивше Југославије. Касније је прешао у малтешко-аустријско предузеће "Ваос" као менаџер нафтног поља, где је за њега радило 116 радника из 13 нација.
Прочитајте још:Исламска комисија за људска права оптужује Шарли Ебдо за исламофобијуПремијер Француске: За ИСИЛ ће се борити око 10.000 Европљана!
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА