Најновије

ДРЕЦУН ОДБРУСИО ЗАПАДУ: Никада нећемо признати самопроглашену државу Косово! Квинта нема механизам да нас на то натера!

Косовски Албанци систематски раде на затирању доказа о постојању и живљењу српског народа на Косову и Метохији а покушаће то још интензивније, и томе се треба супротставити на све начине, рекао је председник скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун поводом поново постављене заставе тзв. Косова и дизања војних шатора уз тврђаву Новог брда. 

Милован Дрецун (Фото: Јутјуб)

Дрецун је подсетио да су албанци на Косову и Метохији до сада уништили више од 150 објеката Српске православне цркве а имају сталну жељу да покажу да их није градила српска средњевековна властела, већ Албанци и да је то албанска територија. 

- То раде они који желе да Косово буде државе, да Срби немају никаква права, а ради се о класичном застрашивање и порука је Србима ''шта ви имате овде да тражите'' - рекао је он и оценио да је реч о провидној и суровој политици.

Како је оценио, реч је о политици најбруталнијег етничког чишћења преко уништавања споменика и недопуштања Србима да одлазе на своја гробља. 

- Такву политику међународна заједница толерише и нико се не ангажује да то спречи - рекао је Дрецун. 

За католичку мису на Новом брду, рекао је да би Ватикан требало да реагује "јер то не може да буде инцидент неког локалног верског формата", и оценио да то "није допринос Ватикана сарадњи са СПЦ и православним црквама уопште". 

Оценио је да је добро што Ватикан не признаје Косово као државу, а приметио је да постоји савез исламских верских поглавара и католичких поглавара и свештенства на Косову и Метохији, који је уперен против СПЦ и Срба.

Коментаришући саопштење "квинте" о Србији и Косову, Дрецун је оценио да је то покушај да се онемогући наставак било какавих даљих разговора Београда и Приштине и да је охрабрење Албанцима да наставе једнострану политику.

- То је добро позната политика тих држава које су створиле Косово и мислим да треба да игноришемо такво понашање и да га осудимо - рекао је он. 

Бриселски разговори вођени су у статусно независном формату, подсетио је Дрецун, и Беџету Пацолију поручио да неће бити разговора две независне државе јер то осим сто је полика актуелне власт и већинска воља грађана Србије. 

- Никада нећемо признати самопроглашену државу Косово у административним границама - рекао је Дрецун и нагласио да је проблем тежак а Србија спремна да разговара о могућим решењима. 

- Квинта нема механизам да нас натера да их признамо, а ко жели решење, мора да престане са хушкачким и дестабилизујућим изјавама - оценио је он. 

Коментаришући најаве распуштања скупштине Косова и могуће изборе, Дрецун нагласио да је важно да у Приштини имамо некога са ким може да се разговара и који би решење могао да реализује, и да је зато Србији битна њихова унутрашња стабилност.

- Нама је битно да ли ће расплет међу Албанцима на КиМ довести до ситуације да се укину таксе, и да ли ће бити саговорник спреман да разговара, и да се постигне компромисно решење - рекао је Дрецун и нагласио да је за ситуацију на КиМ битно пратити понашање Вашингтона. 

Званични позив властима у Приштини на европски скуп у Хелсинкију који је упутила Могерини, он је оценио као погрешан потез.

- Не видим шта је циљ, не знам шта ће да постигну, како ће то да ојача позицију Приштине, а за Србију је то неприхватљиво - рекао је Дрецун и додао да је пут за разговоре преко укидања таксе и престанка једностраних акција Приштине којима се угрожава опстанак Срба, као и са провокацијама. 

Он је рекао да ће Влада Србије и председник Вучић проценити да ли Србија треба да учествује на скупу у Хелсинкију, а начелно је оценио да Србија треба да има активну улогу, води игру, и буде на сваком месту где може да одоговори на лажи Албанца. 

На најаве да ће пред специјалним тужилаштвом за злочине ОВК бити и Даут Харадинај, Дрецун је оценио да он као војни командант има командну оговорност за злочине, али и личну, јер постоје докази и изјаве сведока да је злочине лично чинио.

Он је објаснио да постоје докази да је Даут Харадинај био надлежан за базе ОВК у Тропоји у Албанији, а на том простору је била "жута кућа" , као и да је одржавао контакте са радикалним исламистима. 

Веља открио мрачну тајну Вучића! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА