Најновије

MAKEДОНЦИ ТВРДЕ: Ни српски ни албански, Скендербег је македонски јунак

Поводом текста "Није национални херој албанског народа, није њихов ујединитељ и није Албанац: Скендербег је Србин!" аутора пензионисаног пуковника Мидрага Јевтића уследила је реакција из Скопља.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Наиме, Георгије Аритоноски, социолог и мас.мед. комуниколог, тврди да је Скендербег македонски јунак и да нема везе са Србима и Албанцима.

- Делим вредности словенског света, али оно што је написао пуковник Јевтић је произвољно и неутемељено фактима и чињеницама о Георгију Кастриоту,који је у колективној мемории Мијака, Македонског племена у западној Македонији, а одакле сам и ја пореклом. Препоручујем да прочитате дела др Петра Поповског “Украдена историја”, “Порекло Мијака” и “Георгије Кастрот” – пише Аритонски. 

Он поставља питање “од куда Срби код Дебра?”  

- Цар Самуило је освајао само двесто година прије Георгија све до Задра. Матија (данашња Албанија) је била насељена Мијацима већински на северу је дошао до Дунава. Нигде не помиње Србе. Једино Зету, где баца у тамницу краља па после за њега удаје ћер Косару. Светиград је после уништења и буквално погром Мијака. Мијаци беже на планине или су силом преведени у ислам и асимилирани као албанци. Георгија Кастриот је Мијак и то се лако може доказати фактима – тврди Аритонски.

Текст пуковника Мидрага Јевтића можете прочитати ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА