Најновије

СРБИ И ДАЉЕ ТРПЕ ТОРТУРУ! СРПСКИ НАЦИОНАЛНИ САВЕТ: Срби у Црној Гори немају основа уставна права!

Српски национални савет (СНС) Црне Горе указао је данас да инсистирање државних институција Црне Горе на запостављању интереса српског народа и одузимању стечених права може имати тешке последице, како за Црну Гору, тако и за српски народ у њој.

Црна Гора (Фото: Јутјуб)

- Српски национални савет Црне Горе позива најзначајније институције држава Црне Горе и Републике Србије да у што краћем року, у међусобном договору, предложе и усагласе однос државе Црне Горе према српском народу који би произлазио из поштовања највиших стандарда који важе за релативно већинске заједнице у државама Европе и света - наводи се у саопштењу.

СНС ЦГ сматра да су за српски народ у тој земљи престала да важе основна уставна опредјељења као што су слобода, мир, толеранција, поштовање људских права, мултикултуралност, демократија и владавина права.

- То се огледа у онемогућавању и ометању изражавања, чувања, развијања и јавног испољавања националне, етничке, културне и верске посебности, као и на избор, употребу и јавно истицање националних симбола и облежавање националних празника - истиче Српски национални савет у саопштењу.

Додаје да се то односи и на употребу српског језика и ћириличног писма у јавној и службеној употреби, на сразмерну заступљеност у јавним службама, органима државне власти и локалне самоуправе, и многим другим, како кажу, одузетим давно стеченим правима српског народа.

- Овакав однос државне власти у Црној Гори представља намеру за постизањем што веће затегнутости и међусобног неповерења између Републике Србије и Црне Горе - сматра СНС ЦГ.

Они оцењују и да је стратегија политике актуелне власти у Црној Гори да без обзира на могуће изазивање тешких последица створи што повољнији амбијент за асимилацију српског народа у Црној Гори и то већу нетрпељивост грађана Србије према Црној Гори и свима који из ње долазе, наводи се у саопштењу које је потписао председник СНВ Момчило Вуксановић.

Србомрзац Курти најавио рат са Црном Гором!  Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА