Најновије

ВУЧИЋ: Овај пут треба да буде храст који ће да задржи нашу децу у Србији!

- Овај аутопут даје нов квалитет живота љидима у западној Србији, Београду и целој Србији. Овај аутопут ће бити храст будућности за сву нашу децу која треба да остану у Србији јер ће овај аутопут да доведе инвеститоре у Лајковац, Ваљево, Милановац, Пожегу и Чачак - рекао је председник Александар Вучић на цереомонији отварања аутопута Милош Велики након чега је уз ватромет званично отворен овај део аутопута.

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Председник је са представницима владе, кинеске амабасаде и фирме "Сандонг хај спид“ која је градила аутопут кренуо данас из Обреновца и том приликом обишао искључење за Уб, петљу Лајковац-Ваљево и тунел Бранчић.

"Донели смо одлуку о иградњи ауто-пута и брзе саобраћајнице Вожд Карађорђе"

- Данас смо донели одлуку да кренемо у припремну израду пројектне документације за изградњу аутопута „Вожд Карађорђе“ и брзе саобраћајнице која треба да иде у ипсилон краку од Младеновца до Аранђеловца, од Тополе до Раче, Свилајна до Деспотовца и Бора“. Решили смо да спојимо север Шумадије, са срцем Шумадије и источном Србијом. Много ћемо да уложимо у пруге и са нашим кинеским пријатељима ћемо урадити пругу до Прешева, па од Прешева до границе са Сверном Македонијом. Ичи чемо 200 километара ка Суботици и централној Европи - рекао је на отварању аутопута председник Вучић.

"Сањали смо овај сан 70 година"

Он је, како је рекао, кинеским пријатељима рекао да очекује да још дуго граде заједно са Србијом, да до 2021. године изграде деоницу Прељина-Пожега.

- Ово је велики дан за Србију јер смо 70 година сањали овај сан, чекали овај дан. Зато сам захвалан свима вама који сте дошли да заједно обележимо отварање овог аутопута који носи име Милоша Обреновића - рекао је Александар Вучић на цереомонији отварања аутопута Милош Велики.

Он је рекао да хоће да се захвали свима који желе да Србија буде успешнија и који не траже разлоге да буду против своје земље, већ воле своју отаџбину.

- Захваљујем се грађевинарима и свим људима који су док смо ми седели у топлим собама радили и борили се са временским неприликама, косинама. Они ће моћи да кажу својим унуцима да су радили на просперитету Србије градећи овај аутопут - рекао је овом приликом Вучић.

Како је председник овом приликом навео, Србија током последњих годинама има значајан еконосмки просперитет "те ће настојати да квалитет живота грађана у Србији буде још бољи".

"Идемо корацима књаза Милоша"

- Милош Обреновић је кренувши од Обреновца ка Чачку стигао за 32 дана, а ми данас стижемо за 45 минута. Не би било овог пута и слободе и свог знања да књаж Милош није знао шта је важно за земљу и када је важно. Зато ми данас не отварамо само аутопут са његовим именом већ понављамо и његове кораке којима нас је научио – поручио је председник Вучић.

Председник је овом приликом упутпио молбу свим Србима у иностранству да се врате у Србију јер је ово њихова земља која ће им пружити бољи живот.

"Изградићемо 5.000 километара аутопута"

Данас желим да вам кажем једну ствар, имали смо јако дуг састанак око инвестиционог плана. Желимо да мењамо Србију брже него до сада, управо зато донели смо одлуку да у свакој општини у Србији зауставимо све у што има у вези са водоводом и канализацијом. Уложићемо око милијарду евра за 5.000 километара регионалних и локалних путева – истакао је овом приликом Вучић.

Председник се захвалио члановима Владе, бившем председику Томиславу Николићу, али и кинеским представницима и председнику Си Ђинпингом.

-  Помагали су нам када је било најтеже, када смо били у највећим проблемима, зато желим да овде пошаљем поруку кинеском председнику да су Србија И Кина челични пријатељи. Чекамо вас председниче да вас угостимо као нико у свету, а ви изаберите датум када бисте дошли – рекао је Вучић обраћајући се председнику Си Ђипингу.

Како је председник овом приликом најавио, путници ће све до 1. септембра корисити аутопут Милош Велики потпуно бесплатно, будући да ће наплата путарине кренути тек од тог датума.

Нови аутопут - Шумадијски коридор

Током обиласка овог аутопута председник је најавио изградњу петог аутопута у Србији који ће спојити Шумадију и источну Србију, а који ће се звати Вожд Карађорђе.

Подсећамо, отварањем деонице од Обреновца до Љига путницима ће од сада бити доступно 103 километара аутопута, чиме ће путовање до Западне Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине бити значајно олакшано.

До сада се саобраћај на Коридору 11 одвијао само у дужини од 40,3 километра на потезу Љиг-Прељина (Чачак) који је отворен пре две и по године, но већ од данас путници ће од Обреновца имати аутопут, уместо тек од Љига.

Ограничење брзине 130 километара на сат, путарина 420 динара

Ограничење брзине на већем делу аутопута је 130 километара на сат, па се све три деонице од Обреновца до Љига уз поштовање прописа могу прећи за свега пола сата.

Овај аутопут имаће две чеоне и четири бочне наплатне станице, а путарина за путничка возила износиће око 420 динара.

Прочитајте ОВДЕ какве су све контроверзе пратиле изградњу овог ауто-пута.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА