Најновије

ШИПТАРСКИ ФУКНЦИОНЕРИ СЛОЖНИ: Створили смо независну Црну Гору! Истицаћемо заставу Албаније!

Министар за људска и мањинска права и председник Демократске уније Албанаца, Мехмед Зенка заузео је став Албанског форума који је прије два дана запретио да ће се албанска застава вијорити Црном Гором и да Албанце због тога нико неће смети да кажњава и поновио како је његов народ ,,био за независну Црну Гору“ и да стога, како је казао, Албанци сада имају право истицати своје симболе и нагласио да ће наставити то да раде.

Шиптари (Фото: Јутјуб)

– Албанци су се декларисали за државу Црну Гору и не знам шта би требало још да ураде, казао је он за ,,Антену М“ и додао да не види ништа спорно у слављу на Цијевни.

На питање ,,Антене М“ да ли сматра да је поред албанске, требало истаћи и државну црногорску заставу, он је одлучно казао: ,,Не!“.

На исто питање, потпредседник Скупштине и лидер Форце Генци Ниманбегу је поновио сличан став који је изнио у јавност прије два дана објаснивши да је на слављу коришћена застава албанског народа и да ће они наставити да истичу само њу.

– То је наша албанска застава и ми имамо право да је употребљавамо. Имамо право да изражавамо нашу етничку припадност. То што Закон о јавном реду и миру то забрањује, то је друга ствар, поручио је он.

Он је, поводом најаве могуће пријаве од стране министарства културе Црне Горе, које је било принуђено да реагује након писања ИН4С-а и других медија, казао да ће то видети као ,,иницирање свађе са Албанцима“.

– Ми имамо наш национални симбол и по Уставу имамо право на слободну употребу, а све друго по мом мишљењу је само иницирање свађа са нашим народом, рекао је он и додао да ће Албанци заједно одлучити о ,,адекватном одговору Влади Црне Горе“.

Подсећамо, Албански форум запретио је пре два дана да ће, на нивоу свих националних партија, размотрити даље учешће у влади која, како саопштавају, има ,,неприхватљив став према културним активностима Албанаца“ тиме што им је сугерисано из Министарства културе да, заједно са албанском, истичу и државну црногорску.

Албанци, увређени због става Министарства, казали су да ће се албанске заставе вијорити по Црној Гори и запретили да неће дозволити да их било ко због тога кажњава.

То је, навели су они, њихова застава, а не црногорска и потом су прекорили Владу опоменувши их да су Албанци у значајној мери заслужни за независност и евро-атлански процес Црне Горе.

Из Албанског форума апострофирали су да најављена пријава њима ,,не значи ништа“, а потом поручили да се Црном Гором вијори и да ће се ,,неизоставно вијорити застава Албаније“.

Патроле Албаније у селима у Црној Гори! Више о томе ОВДЕ.

Извор: ИН4С

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА