Најновије

ШОКАНТНА АНАЛИЗА КИНЕСКО-АМЕРИЧКОГ СУКОБА: Ево какве су шансе САД на брзе реакције Пекинга у Индопацифику! Један потез решио све! (ВИДЕО)

Војно присуство Сједињених Држава у индо-пацифичком региону је смањено због политичких сукоба, скупих ангажмана на другим местима и других понижавајуц́их фактора, што Кини која се брзо развија даје предност у случају сукоба, наводи се у новом извештају.

Амерички ратни брод (Фото: navy.mil)

Студијски центар Универзитета у Сиднеју у петак је објавио опсежни документ на 104 странице под називом „Спречавање кризе: америчка стратегија, војна потрошња и колективна одбрана у Индо-Пацифику“ који је објаснио како „Америка више не ужива војни примат у Индо - Пацифику и њена способност да одржава повољну равнотежу снага све је несигурнија".

"Извештај се фокусирао на Кину као конкурента "велике силе" идентификованог као главног противника у Националној стратегији одбране 2018. председника Доналда Трампа.

"Проучавајуц́и амерички начин рата - заснован на пројекцији моц́и и војној доминацији на свим доменима - Кина је распоредила огроман низ прецизних ракета и других система за интервенцију како би поткопао амерички војни примат", наводи се у извештају.

"Отежавајуц́и америчким снагама да делују у домету овог оружја, Пекинг би могао брзо да користи ограничену силу за постизање стварне успешне победе - нарочито око Тајвана, јапанског архипелага или морске југоисточне Азије - пре него што Америка може да одговори, посежуц́и сумњу у вашингтонску војску сигурносне гаранције у току. "

Док су САД углавном усмерене на отворене против-побуњеничке кампање - посебно на Блиском Истоку - током 21. века, Кина је успела да модернизује своју ваздушну и морску флоту и увелико прошири свој копнени ракетни арсенал.

Морнаричке тензије су вец́ нарасле између две водец́е економских сила, јер су одвојено биле уплетене у оштар трговински рат који је уништио њихове билатералне везе и коштао обе милијарде долара. САД не признају велике захтеве Кине у Јужном кинеском мору, нити према самоуправној острвској држави Тајвану, која је, како се извештава, требало да прими 8 милијарди долара вредне нове ловца Ф-16В шро је потез који је разбеснео Пекинг.

Иако сукоби између ове две силе још нису ескалирали у насиље, извештај од петка сугерише да би Кина могла да обезбеди своје циљеве вођењем „ограниченог рата“ да поврати Тајван или успостави контролу над спорним острвима користец́и не само конвенционалне могуц́ности вец́ и низ сајбер оружја, али и политичких притисака

"У свим тим сценаријима, циљ Пекинга био би прво да постигне дугогодишње политичке циљеве или стратешки вредне циљеве пре него што Сједињене Државе могу учине нешто да то спрече", тврди се у извештају.

Истраживачи у извештају од петка препоручили су јачање америчких односа са регионалним партнерима, посебно Аустралијом и Јапаном.

Детањно је испитано да ли има ризика од радијације после експлозије! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА