Најновије

ИСТОРИЧАР РАЗРЕШИО МИСТЕРИЈУ: Кнез Милош Обреновић постао Велики тек 1898. године! Ево ко је донео тај указ!

Кнез Милош Обреновић добио је епитет Велики 1898. године указом који је донео краљ Александар Обреновић.

Споменик Кнезу Милошу (Фото: Јутјуб)

Паралелно, успостављен је и орден Милоша Великог, каже историчар Радош Љушић.

Према његовим речима, Милоша Обреновића до тог тренутка нико није ословљавао Милош Велики.

Закон о ордену Милоша Великог донет је 17. децембра 1898. године. Потписао га је Александар Обреновић, а укинут је након његовог убиства 1903. године.

У закону се истиче да се орден успоставља поводом четрдесетогодишњице Светоандрејске скупштине, а додељује се због нарочитих заслуга за династију Обреновић. Овај орден носио је и краљ Александар Обреновић, али и чланови Краљевског дома.

“Орден Милоша Великог подарује краљ из сопствене побуде и по сопственој оцени заслуга стечених за Народну Династију“, стоји у закону.

Члан 5. Закона о ордену Милоша Великог предвидео је да краљ до празника Цвети наредне године може да подари орден без нарочитог помињања заслуга које одликује, али да након тог периода сваки указ којим се додељује орден мора да садржи објашњење која се заслуга одликује.

Према медијским наводима, свега девет оваквих ордена је додељено. Једини странац који је, уз чланове Краљевског дома, носио овај орден био је Аустроугарски цар Фрањо Јосиф.

Због реткости и скупоценог материјала од којих је прављен (злато од 18 карата и 86 дијаманата) изузетно високо се вреднује у колекционарским круговима. Пре две године појавио се на специјализованом канадском сајту за аукцијску продају одликовања са почетном ценом од 240.000 америчких долара. На истом сајту понуда и даље стоји, с тим што је почетна цена пала на 220.000 долара. У опису ордена истиче се да је највероватније припадао баш краљу Александру Обреновићу.

Прочитајте ОВДЕ кога је све финансирао Никола Тесла.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА