Најновије

ЈЕЗИВА ИСТИНА ИЗ ХРВАТСКЕ: Стварају етнички чисту Хрватску! Испливали докази! ХДЗ наследник усташког покрета!

Проналазак портрета и фотографије усташког поглавника Анте Павелића у вили бившег хрватског министра и високог функционера ХДЗ-а Ловре Кушчевића, један је у низу доказа да је ХДЗ директан наследник усташког покрета, оценио је данас председник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта.

Председник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта (Фото: јутјуб)

Он је истакао да је бивши хрватски председник Фрањо Туђман још на сабору ХДЗ-а у фебруару 1990. године у Загребу отворено рекао да је геноцидна Независна Држава Хрватска била израз историјских тежњи хрватског народа за својом државом.

- ХДЗ је странка чији је циљ био да заврши посао који је започео усташки режим на челу са Антом Павелићем, то јест, да реши српско питање огњем и мачем и да створи етнички чисту "велику Хрватску" - навео је Линта у писаној изјави.

Он је указао да је ХДЗ "реализовао делом пројекат усташког покрета", јер је са подручја данашње Хрватске протерано више од 500.000 Срба, више од 7.000 убијено, а српска имовина се од 1990. године систематски пљачка, отима и уништава.

Линта је навео да су Хрватска војска и Хрватско веће одбране под вођством ХДЗ-а извршили брутално етничко чишћење, уништавали српску имовину и починили бројне злочине над Србима у западној Херцеговини и западнокрајишким општинама.

Он је истакао да је ХДЗ проусташка странка која, како наводи, од свог оснивања ради на рехабилитацији НДХ-а и усташтва, и која је одмах по доласку на власт допустила повратак преживелих усташа у Хрватску, те водила жестоку антисрпску кампању.

- ХДЗ-ова већина у Хрватском сабору је још 1993. године донела нацистички закон по коме се преживелим усташким зликовцима исплаћују пензије које су заслужили због почињеног геноцида над српским народом, а штити своје чланове и друге који су починили бруталне злочине над Србима - навео је Линта.

Он је подсетио и да је ХДЗ-ова већина, између осталог, донела одлуку да Хрватски сабор буде покровитељ убијеним усташама у Блајбургу, док та странка сматра да је "величанствени устанак српског народа у Србу - 27. јула 1941. године - био почетак покоља Хрвата".

- ХДЗ никада није признао да је у НДХ почињен геноцид над српским народом, ни затражио опроштај. ХДЗ понавља проусташку тезу о великосрпској агресији, односно о лажној агресији Србије и крајишких Срба на Хрватску - истакао је Линта.

Због сумње о умешаности у малверзације око некретнина и пренамене земљишта, хрватска полиција претражила је Кушчевићеву кућу на острву Брач, коју је издавао туристима, а на камину су пронађене фотографија усташког поглавника Анте Павелића и биста Фрање Туђмана.

Пале претње смрћу Додику, тужилаштво моментално реаговало, више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: РТРС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА