Најновије

СРБИН ЧАМИ 52 ДАНА НА НИЧИЈОЈ ЗЕМЉИ: Краљевачки камионџија преживљава пакао на руско-украјинској граници

Српски камионџија Срећко Жупањац из Краљева са товаром јабука од 1. јула чами на ,,ничијој земљи" на граници Русије и Украјине! Руска царина неће да га пусти због сумње да воће није из Србије већ из Пољске.

Камионџија, илустрација (Фото: Јутјуб)

И док још нема јасног одговора када ће несрећни возач моћи да се врати у Србију, Срећко се већ 52. дан, у нељудским условима, једва сналази за храну, тоалет и могућност да се истушира и умије.

“Ово је нечувено. Скоро 60 дана седим овде, не знам шта се дешава. Руси не дозвољавају да уђем са јабукама јер сумњају да су стигле из Пољске. Иначе, то се стално дешава са нашим фирмама. Стално су под присмотром јер покушавају да направе реекспорт, да јабуке из Европске уније у Русију извезу као српске, а то је забрањено. Имао сам у камиону 26 палета, али Руси нису прихватили њих седам за које сумњају да су из Пољске. Са спорним товаром држе ме овде ево скоро два месеца”, наводи Жупањац.

Како објашњава, његова фирма "Астур" је превозник, извозник јабука је "Супер фрут" из Чачка.

“Сналазим се како знам и умем. Најтеже је за храну, идем таксијем до оближњег пограничног града Погар у куповину. Град је 21 километар удаљен од паркинга где су ме сместили, а све то ме кошта. На паркингу ограђеном жицом могу да се истуширам, постоји туш кабина, има и ВЦ, али можете да замислите какав је. Звали су ме данас и руски увозници. Кажу да они и српска фирма морају да плате казну од 100.000 рубаља (око 1.500 евра). Чекају и да се заврши анализа порекла јабука. Чим се то заврши, ја могу назад у Србију. А ко ће мени да плати, ко ће да измири моје губитке?! Ја стојим у овој недођији 52 дана! Не возим, изгубио сам досад 4.000 евра”, прича очајни човек.

Платићемо казну каже Предраг Радовановић, власник компаније ,,Супер фрут", која је извозник јабука у овом случај тврди да је ситуација више плод неспоразума него неких озбиљних проблема, као и да ће возач колико већ сутра моћи да иде кући.

“Возач се нешто замерио царинику и он је пустио 19 палета, а оставио седам, то су мале количине, уз ради о реекспорту. Па не може да буде реексорт само дела товара. Јабуке су апсолутно српске “, тврди Радовановић.

На питање да ли су спремни да плате казну од 100.000 рубаља, он одговара потврдно. 

“Сигурно ће ту бити нешто да се плати, у супротном бисмо морали на суд. Ја сам рекао да нећу да се судим због тако мале количине робе. Верујте, тај човек може сутра да иде кући”, тврди Радовановић.

Са друге стране Владимир Заграданин из компаније "Астур", која је превозник овог воћа, каже да је упознат са случајем.

“Контактирали смо амбасаду у Москви и извозника, они кажу да раде на томе, али ништа се не дешава. Руске власти у суштини треба то да реше, сваки дан кажу да ће га пустити, али га не пуштају. Нико у суштини незна шта се ту дешава и шта је проблем. И ми трпимо велике губитке, камион нам стоји тамо, а решења нема”, наводи Заграданин.

Препродавали смо Русима и крушке и брескве

У октобру 2018. године ухапшено је 36 особа осумњичених за учествовање у забрањеном реекспорту пољопривредних производа пореклом из Европске уније у Русију. Иначе, раније те године, сумње у реекспорт, односно увоз из трећих земаља, довеле су до тога да Русија забрани увоз свеже крушке из Србије. Након тога бактерију листерија. Србија је морала и да шаље образложења Русима када је као српска роба тамо послата пљосната бресква, која се код нас уопште не производи.

Шта је реекспорт и зашто је забрањен

Реекспорт представља препродају робе набављене у иностранству. Русија је још 2014. године блокирала сав увоз воћа из Европске уније као одговор на санкције Запада због украјинске кризе. Ово је била велика извозна шанса Србије, али уз услов да се не препродаје роба из ЕУ. Медутим, већ у првим месецима било је јасно да многи извозници из Србије покушавају да Русима препродају воће купљено у Европској унији, највише у Пољској, што директно угрожава Споразум о слободној трговини.

Прочитајте ОВДЕ како је Саша Јанковић шокирао Србију.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА