Најновије

НЕМЦИ ОПЛЕЛИ ПО ТРАМПУ: Да ли је он луд? Доналд је као размашено дете које није добило играчку!

САД су већ више пута у прошлости шириле своју територију и више Трампових претходника је већ хтело Гренланд“, пише немачка штампа након што је амерички председник отказао посету Данској која је одбила продају Гренланда.

Доналд Трамп (Фото: Јутјуб)

Лист “Пасауер ноје пресе” пише да се „Трамп дури у ћошку као увређено дете које није добило играчку“.

„После ове фарсе са Гренландом би дефинитивно морало да се постави питање колико је Трамп ментално и занатски способан да буде на функцији председника.“

“Зидојче цајтунг” има овакво тумачење Трамповог поступка:

„Годину дана пред изборе се расположење у САД окреће против Трампа. Економски показатељи кажу да на дан избора он мора да представи спаљену земљу. Председнику је потребан неки конфликт, неки кривац, како би скренуо пажњу са свог пропалог председниковања. Данас је то била мала Данска. Сутра би то могла да буде ЕУ”.

„План звучи специјално, а Трампов начин да га најави је такође специјалан“, подвлачи “Нордкурир”:

„САД сигурно неће купити острво, то је немогуће према међународном праву. Али, да би становници Гренланда могли да се отцепе од Данске и уместо тога пређу у САД - то није ни издалека такво застрањивање каквим га управо приказују многи медијски извештаји у САД и посебно у Европи”.

„САД су већ више пута у прошлости шириле своју територију и више Трампових претходника је већ хтело Гренланд. Тако да на крају постоји једно сазнање: проблем нису толико Трампове идеје колико оно што новинари направе од тога“, додаје лист.

“Оберхесише пресе” сматра да „Трампова идеја није више него покушај колонизације који у данашње време само још изазива одмахивање главом. Земље као што је Кина ту поступају рафинираније. Док Трамп вређа афричке земље као блатњаве рупе, светска сила са далеког истока баш тамо опхођењем пуним поштовања, великим инвестицијама, кредитима и склапањем билатералних споразума циљано осваја нова тржишта. И истовремено обезбеђује себи храну и сировине за своје становништво у порасту. Није тешко одгонетнути која би тактика могла имати више успеха у 21. веку”.

“Ноје оснабрикер цајтунг” овако сажима тему:

„Као неко ко жели да склопи овакав дил, Трамп би требало да зна да Гренланд не припада Данцима, већ има аутономију. Али, такви детаљи се не уклапају у Трампове поруке које остављају свет без даха”.

“Франкфуртер алгемајне цајтунг” преноси:

„Копенхаген није дозволио да Трамп ради шта хоће. И он сада потврђује да је са краљевском кућом хтео да разговара о острву, али и о другим темама, и да није хтео никакво непријатељско преузимање острва. Додао је и да је Данска савезник и земља која штити Америку. После јасне изјаве данске премијерке, рекао је да је она обојим земљама уштедела много труда својом директношћу и да се радује томе што ће бити нађен нов термин посете”.

Прочитајте ОВДЕ како је Доналд Трамп загрмео на данску премијерку.

Извор: Дојче веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА