Најновије

ПУТИНОВИ ЕКСПЕРТИ ИХ ИЗВАЛИЛИ: Процурео план Вашингтона који има за циљ слабљење руске одбране!

Шеф Пентагона Марк Еспер сматра да би, у случају да се продужи Споразума о смањењу стратешког офанзивног наоружања — СТАРТ-3, он морао да укључује и све моделе оружја које поседује Русија. На тај начин Вашингтон тражи изговоре и разлоге да не обнови овај договор, уверени су у Москви.

Шеф Пентагона Марк Еспер (Фото: јутјуб)

Нови шеф Пентагона, оцењују руски експерти, није објаснио врло битан детаљ — на који начин се могу објединити ракете обухваћене Споразумом о офанзивном наоружању и оне које спадају у Споразум о ракетама средњег и кратког домета. Иницијатива Пентагона да се сво ново руско наоружање укључи у СТАРТ-3 има за циљ слабљење руске одбране и да веже руке Русији за развој нових стратешких система наоружања, који би осигурали безбедност у контексту повлачења САД из Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета, истичу руски експерти.

У Москви оцењују да су Есперови предлози апсурдни и, у ствари, сведени на једнострано руско разоружање. Не искључује се могућност да ће СТАРТ-3 доживети судбину Споразума о ракетама средњег и кратког домета, јер САД уништавају главне стубове светске безбедности и, уместо да траже компромисе са Русијом, демонстрирају силу.

Вашингтон нуди

Русија и САД би требало да у блиској будућности продуже Договор о стратешком наоружању, који истиче 5. фебруара 2021. године. Међутим, руски експерти су уверени да га Вашингтон неће продужити, јер је споразум једино што Вашингтон ограничава од повећања броја носача нуклеарног оружја и нуклеарних бојевих глава.

Споразум СТАРТ, који су лидери Русије и САД Дмитриј Медведев и Барак Обама потписали 2010. године, остаје једини тренутни споразум између земаља о ограничењу оружја. Споразум истиче за мање од две године, али америчка страна још није одлучила да ли ће га продужити. Русија је у више наврата изјавила да је спремна да разговара о условима продужења договора, а руски председник Владимир Путин је упозоравао да САД не предузимају никакве кораке за очување споразума СТАРТ-3, упркос чињеници да су предлози Русије „на столу“.

„Сједињене Државе би требало да размисле о својој одговорности за очување светске безбедносне структуре. Данас, по мом мишљењу, оне траже изговор да се не продужи СТАРТ-3. Тај договор је био закључен пре десет година, а његове одредбе описују одговорност страна. Међутим, они час нуде да се Кина прикључи том споразуму, а час говоре о томе да у договор треба укључити и најновије оружје које има наша земља“, каже за Спутњик Јуриј Швиткин, заменик председника Комитета руске Државне думе за одбрану.

„За разлику од САД, које су своје системе противракетне одбране распоредиле у Пољској и Румунији, Русија се придржава међународног права и правила игре које је развила међународна заједница“, истиче Швиткин.

Русија отворена за разговор

Према његовим речима — оптужбе за ширење руског нуклеарног потенцијала су потпуно неутемељене, а изјава шефа Пентагона још једном указује на то да САД траже различите разлоге и изговоре да не би обновиле овај споразум.

„Русија је, у сваком случају, отворена за разговор, али, по мом мишљењу, Америка износи апсурдне предлоге и изјаве о томе да ми повећавамо нуклеарни потенцијал, што није тачно. Американци не доприносе дијалогу“, истиче руски политичар.

Војни експерти сумњају да ће споразум уопште бити продужен јер, како кажу, задатак САД није да ограниче ширење оружја, већ да постигну нуклеарну супериорност над другим државама.

„Ја имам дозу оптимизма према томе, али се степен уверености да ће СТАРТ-3 бити продужен — сваким даном смањује“, додао је Швиткин.

Споразум Нови СТАРТ ограничава број стратешких нуклеарних бојних глава на највише 1550. Такође, ограничава број лансера нуклеарних пројектила и пројектила распоређених на копну и на подморницама, као и нуклеарних бомбардера. Споразумом је утврђена и забрана размештања стратешког офанзивног оружја ван националне територије, а договор такође укључује размену телеметријских података добијених током тестних лансирања.

Међутим, ако споразум не буде продужен, или ако уместо њега не буде закључен нови документ — САД и Русија ће остати без јединог инструмента узајамне контроле.

Како споразум са Евроазијском унијом Србији доноси богатство, сазнајте ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА