Најновије

"СА АМЕРИКОМ СЕ ТАКО НЕ РАЗГОВАРА!" Трамп жестоко загрмео на данску премијерку! Ово је разлог!

Амерички председник Доналд Трамп назвао је изјаву данске премијерке, поводом продаје Гренланда, непримереном и безобразном.

Доналд Трамп (Фото: Flickr)

- Мислим да је изјава премијера, да је наша идеја апсурдна, била безобразна. Мислим да је то непримерена изјава, требало је само да каже не, ми не бисмо били заинтересовани. Она не разговара са мном. Она разговара са Сједињеним Државама. Не разговарате са Сједињеним Државама на тај начин, барем не док сам ја на челу - рекао је Трамп.

Даље је објавио и твит у којем је навео да Данска и даље не испуњава услов који имају чланице НАТО савеза, да издваја два одсто БДП за одбрану.

Трамп је реаговао на изјаву данске премијерке Мете Фредериксен да је идеја да се прода САД апсурдна, пренео је Ројтерс.

- Гренланд није на продају. Гренланд није дански. Гренланд припада Гренланду. Искрено се надам да нису мислили озбиљно - рекла је Фредериксен за лист Сермитсиак током посете Гренланду, који је у саставу Краљевине Данске. 

Након што је премијерка Данске одбила његову идеју, Трамп је отказао посету Данској.

"Данска је веома посебна земља са невероватним људима, али на основу коментара премијерке Мте Фредериксен, да нема интереса да разговара о продаји Гренланда, одложићу наш састанак, планиран за две недеље, за неко друго време", поручио је Трамп на Твитеру.

Помпео смирује тензије

Амерички државни секретар Мајк Помпео разговарао је са шефом данске дипломатије и похвалио америчко-данску сарадњу у области безбедности, дан након што је председник Доналд Трамп изненада отказао посету Данској.

- Секретар Помпео је телефоном разговарао са данским министром Јепе Кофодом у вези одлагања посете председника Трампа Данској- саопштила је портпаролка Стејт департмента Морган Ортагус, јавио је Ројтерс.

У саопштењу се додаје да је Помпео изразио уважавање према сарадњи Данске као једној од савезника САД, као и допринос те земље у разматрању заједничких глобалних приоритета у области безбедности.

Русија и Кина затражиле хитан састанак Савета безбедности! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА