Најновије

"ДОКАЗИ ПОСТОЈЕ" Харадинај може бити оптужен у Хагу и за злочине почињене након 30. септембра 1998.

Један од команданата терористичке ОВК Рамуш Харадинај могао би пред Специјализованим већем у Хагу да буде оптужен за све ратне злочине које је починио после 30. септембра 1998. године, за које постоје докази, изјавио је дугогодишњи заменик тужиоца Србије за ратне злочине Драгољуб Станковић.

Рамуш Харадинај (Фото: Јутјуб)

Станковић, који је на листи адвоката за заступање жртава пред тим већем, подсетио је да је Харадинај правоснажном пресудом Хашког трибунала од 3. априла 2008. године ослобођен кривице само за дела извршена између 1. марта и 30. септембра 1998. године, за која је био гоњен.

Станковић је за београдску "Политику" рекао да је Харадинај био оптужен да је у том периоду, као командант терористичке ОВК, учествовао у заједничким криминалним подухватима који су имали за циљ да омогуће тоталну контролу у такозваној зони "Дукађини" на Косову и Метохији, убијајући и киднапујући цивиле за које се сумњало да су сарађивали са српским снагама у тој зони.

Међутим, истиче Станковић, после тог периода чланови терористичке ОВК предузимали су континуиране нападе великих размера против српског становништва, неалбанског, па чак и албанског, за које су сматрали да сарађују са властима СР Југославије, а циљ им је био заузимање територија, протеривање неалбанског становништва и стварање сопствене државе.

- Некадашњем главном хашком тужиоцу, Карли дел Понте сам крајем новембра 2003. године, у име тужилаштва и тадашњег министра правде, предао доказе о злочинима ОВК које је прикупило Тужилаштво Србије за ратне злочине, а који се односе углавном на злочине из 1999. године - наводи Станковић.

Према његовим речима, међу доказима су документа, писани извештаји и изјаве сведока које је тужилаштво прикупило од свих надлежних органа.

- Реч је о материјалу који је сачињен и верификован од обе обавештајне агенције, Војно-безбедносне агенције и ондашње РДБ (Ресора државне безбедности) МУП-а, и нарочито од кривичних одељења локалних судова са подручја Косова - навео је Станковић.

Он је нагласио да би, према свим правилима домаћег и међународног кривичног права, Харадинај могао да буде гоњен и изведен пред домаћи или међународни суд, па и пред Тужилаштво Србије за ратне злочине које је против њега водило истрагу за злочине почињене од 10. до 20. јуна 1999. године.

Пријемом Косова може доћи до злоупотребе података који су у базама Интерпола! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Срна

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА