Најновије

РУСКА ПЛУТАЈУЋА НЕМАН ДОБИЛА СПЕЦИЈАЛНИ ЗАДАТАК: Креће на дугачко, али и опасно путовање! Свет дрхти пред "нуклеарним титаником" (ВИДЕО)

Нуклеарка ће пловити кроз воде Арктика да би стигла до Чукотске области коју од Аљаске дели Берингов мореуз. Постројење на нуклеарни погон замениће електрану на угаљ, као и дотрајалу електрану која струјом снабдева више од 50.000 становника града Певек.

Руска плутајућа електрана (Фото: јутјуб)

Електрану ће до Певека вући три тегљача, а пристајање се очекује крајем септембра, преноси Би-Би-Си. Британски медиј наводи да је један од задатака електране и напајање струјом рударског комплекса Чаун-Билибин на Чукотки, у оквиру којег су и рудници злата, али и нафтних платформи у руском Арктику.

- Искоришћено високо радиоактивно гориво остаће у пловилу - кажу из Росатома и истичу да је електрана безбедна и да може да служи као нови извор енергије за најизолованије заједнице на свету, али су еколози изразили забринутост због ризика од нуклеарних акцидената, па су је тако у Гринпису назвали "нуклеарним Титаником".

Рашид Алимов из тог покрета оцењује да електрана није развијена с циљем да задовољи енергетске потребе Чукотке, већ као модел за потенцијалне иностране купце, док Дмитриј Алексенко из Росатома уверава јавност да то није тачно.

- Ова плутајућа нуклеарка никако не може да нашкоди животној околини, напротив, може само да има позитиван ефекат- казао је Алексенко.

Којом изјавом је Путин дигао светске силе на ноге, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Б92

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА