Најновије

ШИПТАРИ ТВРДЕ ДА ЈЕ СРБИН ПУЦАО НА СРБИНА: Радоичић главноосумњичени за убиство Оливера Ивановића! Приштина спрема међународну потерницу

Досије Милана Радоичића, једног од лидера Српске листе, о убиству челника иницијативе "Слобода демократија правда" Оливера Ивановића, је комплетиран и прослеђен у циљу издавања међународне потернице.

Оливер Ивановић је убијен 16. јануара 2018. године (Фото: Јутјуб)

То је саопштио одлазећи министар правде у Влади тзв. Косова Абељард Тахири, наводећи да је такву одлуку донео суд у Приштини, али не прецизирајући са које адресе је затражено расписивање међународне потернице.

"Радоичић је осумњичен за убиство косовског политичара", наведено је у Тахиријевом саопштењу, док се у наставку Радоичић означава као главноосумњичени.

"У нашим настојањима да пред лице правде доведемо убице косовског политичара српске националности Оливера Ивановића данас смо добили одлуку Основног суда у Приштини, коју смо даље проследили као међународну потерницу за главног осумњиченог Милана Радоичића. Без обзира на ометања истраге од стране Србије, као институције одговорне за владавину закона, нећемо одустати. Били смо бескомпромисни у гоњењу осумњичених", изјавио је Тахири у Приштини.

Абељард Тахири је оценио и да је ово први корак који ће помоћи у расветљавању у потпуности убиства Оливера Ивановића. Подвлачи такође да ће потерница помоћи у расветљавању мотива и налогодаваца овог кривичног дела.

"Република Косово и све њене институције неће се зауставити до расветљавања случаја убиства грађанина и косовског политичара Оливера Ивановића", саопштио је Тахири.

Оливер Ивановић је убијен 16. јануара 2018. у Северној Митровици.

Милан Радоичић је ван домета косовских власти. Налази се у Србији, где се као један од лидера Српске листе појављује и на високим политичким састанцима. Последњи пут 3. јула, у Председништву Србије у Београду, приликом сусрета председника Србије Александра Вучића са представницима Срба са Косова.

Српска листа: Застрашивање

Српска листа огласила се саопштењем пре званичног саопштења косовског Министарства правде, а у тренутку када су се у тамошњим медијима појавиле спекулације о одлуци приштинског суда.

У саопштењу ове партије се наводи да "последње активности које косовске институције спроводе против потпредседника Српске листе Милана Радоичића имају за циљ застрашивање српског становништва, а све у циљу стицања јефтиних политичких поена у албанској јавности, у предворје ванредних избора чије се расписивање очекује".

"Расписивање некакве потернице, дан након што је обзнањено да ћемо у наредном периода имати ванредне парламентарне изборе, је узалудни покушај косовских Албанаца да застраше српски народ", стоји у саопштењу Српске листе.

Наводи се и како је очигледно да "Приштини смета Српска листа која је брана антисрпским активностима" на Косову.

Српска листа је водећа партија косовских Срба, блиска Српској напредној странци Александра Вучића, а подржавала је одлазећу Владу Косова Рамуша Харадинаја. Такође, победила је на изборима за власт у четири општине на северу Косова, већински насељене српским становништвом, у децембру 2018. године.

Такође њени представници су на власти и у осталих шест косовских општина већински насељених Србима јужно од реке Ибар.

Ђурић: Покушај делигитимизације Српске листе

Такође, на прве медијске спекулације стигле су и реакције из Београда.

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово Марко Ђурић казао је раније данас да је расписивање косовске потернице за потпредседником Српске листе Миланом Радоичићем "последњи у серији притисака на српски народ" и "покушај да се политички делегитимизује Српска листа".

"Косовско правосуђе, уместо да се бави сузбијањем верског екстремизма и деконструкцијом албанских криминалних кланова, једва чека да по наредби приштинских криминалних босова на себе преузме улогу палице за политичко разрачунавање", навео је Марко Ђурић.

Прочитајте ОВДЕ зашта би све Рамуш Харадинај могао да буде осуђен у Хагу.

Извор: Радио Слободна Европа

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА