Најновије

ХРВАТСКИ НОВИНАР ИЗАЗВАО БУРУ: Хрвати католици су најобичнији слабићи! Они се збијају у крдо јер сами не вреде ништа!

Фрања Туђман се након "Олује" похвалио да је заувек решено “српско питање” у Хрватској. У Книну је 26. августа 1995. одржао сулуди расистички говор, лица искривљеног од мржње, у којему је ликовао над судбином крајишких Срба које је претходно лицемерно позивао да остану у РХ, преноси у својој анализи хрватски портал Индекс.

Фрањо Туђман (Фото: Јутјуб)

Пише: Гордан Духачек

Први председник РХ сматрао је да су Срби “рак”, смртоносна злоћудна болест, посве их дехуманизујући па је уживао у њиховом нестанку из Хрватске, јасно дефинишући да свака различитост “разара хрватско национално биће”.

Ових дана још једном сведочимо да су Туђманови ставови према Србима и даље дубоко укорењени у великим деловима хрватског друштва, да и даље има оних који сматрају да је пожељно и "домољубно" терорисати шачицу у Хрватској преосталих Срба.

Туђманова протофашистичка идеологија - говоримо о политичару који није могао да престане да хвали шпанског клерофашистичког диктатора Франка - о јединственом 'хрватском националном бићу', којег угрожава свака различитост, с годинама је у десном спектру хрватске политике и друштва систематски надограђивана, па се проширила и листа свих оних који 'разарају хрватско национално биће', који 'мрзе све хрватско' и који 'никад нису желели Хрватску'.

С друге стране, кроз године је идеологији “хрватског националног бића” у изведби Католичке цркве придодато обавезно католичанство које сам Туђман као бивши комуниста и атеиста никад није гурао у исти ранг као националност, па се створио један искључиви, агресивни идентитет Хрвата католика, наводно јединих који воле Хрватску и који имају право на Хрватску. Остали су гости, поручила је једном европосланица Ружа Томашић.

"Хрвати католици су израз који описује део грађана Хрватске који су политички усмерени десно и који прихватају лажни клерикално-националистички наратив о томе како је Католичка црква кроз историју спасла хрватски народ од нестанка као и хрватски идентитет. Из тога произилази њихов став да су хрватство и католичанство нераскидиво повезани, што парадоксално представља и негацију католичанства као религије и Хрвата као нације.

Наиме, католичанство је универзална религија, којој националност (или раса) верника није важна, а Хрвати католици заправо Католичку цркву у Хрвата претварају у аутокефалну, док условљавање припадања хрватској нацији једном религијом из хрватске нације искључује припаднике других религија, као и атеисте, чиме де фацто умањује хрватску нацију. Наравно, ти парадокси уопште не забрињавају Хрвате католике јер они се сматрају највећим домољубима у Хрватској, а оне који се с њима не слажу радо проглашавају издајницима.

Хрвати католици негују националистички култ “хрватске државе”, што подразумева и релативизовање злочиначког карактера НДХ јер њима је од њене геноцидне природе ипак важније што је била "хрватска држава", али и игнорисање чињенице да они живе у републици.

Штавише, када се пажљиво прочита Устав Републике Хрватске, може се приметити да се у њему синтагма “хрватска држава” уопште не спомиње.

Но, Хрвате католике уопште и није брига за Устав РХ, јер њих не занима правна држава, а идеју да државност РХ произилази из ЗАВНОХ-а дубоко презиру, јер њихов је циљ да Хрватска постане оно што се колоквијално назива "католичком џамахиријом", а прецизније би било рећи да је у питању националистичка теокрација у којој примат имају Хрвати католици, док су сви остали грађани другог реда.

Први на листи за одстрел су недвосмислено Срби, али нису једини. Стога не треба игнорисати да је серија напада на Србе подстакнута антисрпском хистеријом, али и да је она део ширег друштвено-политичког тренда сузбијања било какве различитости и основног демократског плурализма. На мети су још жене, ЛГБТ заједница, Роми, мигранти, све чешће и туристи, нарочито ако су тамније боје коже, левичари и либерали итд. Све оне боје живота које се не уклапају у националну белу и црвену су већ неко време на мети.

Има и других примера. У Хрватској се одржао и митинг против Рома у Међимурју, напад на тамнопуте туристе из Француске у Сплиту, и то исте вечери када се одржавао концерт Марка Перковића Томпсона на Риви.

Даље, већ месецима нема никакве сумње да хрватска полиција према мигрантима спроводи илегалну политику пушбека и насиља, да их туче и пљачка. То је нехотице признала и председница Колинда Грабар-Китаровић у интервјуу за швајцарску јавну телевизију СРФ, изјавивши да је за пушбек потребно “мало насиља”.

Хрвати католици су слабићи

"Парадоксално, та константна кампања вербалног и физичког насиља која се спроводи против сваке различитости у Хрватској заправо открива колико је слаба идеја Хрвата католика као јединог пожељног идентитета. Хрват католик се испоставља као “национално биће” без икаквог имунитета и снаге, јер га угрожавају Срби, хомосексуалци, женска права, људи тамније боје коже, људи другачијих политичких уверења и свашта још нешто. Хрват католик је заправо суштински слабић који се зато збија у крдо јер сам по себи не вреди ништа, што си индиректно признаје добровољним преузимањем статуса припадника хрватско-католичког крда. Уместо да ужива у разноликости људског постојања, Хрват католик од ње бежи јер се у њој препознаје његова безличност. Жели да се издигне изнад свих других и Других у РХ јер потајно осећа да би му једнакост људи наштетила, јер би га разоткрила.

У томе се крије и разлог евентуалног пораза тог искључивог хрватско-католичког идентитета. Наиме, сви они над којима се Хрвати католици већ годинама иживљавају су научили како преживети у друштву које је у самим темељима постављено да их третира као грађане другог реда те имају снагу за то.

Пројекат "хрватске државе" је пропао

Ескалација насиља према Другима у Хрватској показатељ је панике Хрвата католика због све очигледнијег пропадања њиховог промашеног пројекта “хрватске државе”, која је доживела крах и економски и културно и морално свуда око нас.

Недвосмислено се доказало да нема ни среће ни напретка у “хрватској држави” по мери и жељама Хрвата католика, јер то је једна самоуништавајућа држава која је само способна да тера од себе, уместо да привлачи.

Стога се може очекивати да ће насиље према другима и другачијима ескалирати до коначног самоуништења Хрвата католика и њихове “хрватске државе”, из чијег ће пепела баш сви ти проскрибирани други и другачији људи имати прилику изградити републику у којој вреди живети. Хрватима католицима остаје утеха да ће моћи да се рециклирају у нормалне људе и грађане једне демократске републике.

Прочитајте ОВДЕ чије то власти подупиру насиље према Србима.

Извор: index. hr

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Ратни извештаји

Најновије вести - ПРАВДА

Urbancube