Најновије

"НАДУВАЛИ" ЦЕНЕ? Каква је улога породице Николић у афери са градњом Центара изврсности? Ево шта каже и генетичар Стојковић

Након медијских навода да је двогодишње кашњење са завршетком изградње Центара изврсности, са Центром за изучавање и банком за чување матичних ћелија, у Крагујевцу, узроковано и наводним финансијским малверзацијама у којима је, са извођачима радова фирме “Банковић градња” и “Језеро лејк” учествовала и Фондација Драгице Николић, супруге бившег председника Србије Томислава Николића, и мајке актуелног градоначелника Крагујевца Радомира Николића, огласио се крагујевачки огранак Народне странке.

Томислав Николић (Фото: Јутјуб)

Они су у саопштењу најпре констатовали да је ”најновија афера у вези са изградњом Центара изврсности у Крагујевцу још једно понижавање како академске, тако и свукупне јавности:

- Као да није довољно што се научна јавност у Србији и Крагујевцу понижава тиме што неки завршавају факултет за седам дана, докторирају преписивањем на фантомским универзитетима и са таквим дипломама одлучују о развоју Србије, што председник Александар Вучић решава за „ситан новац“ репутацију високог образовања, већ се осећају превареним и након дугогодишњег чекања и обећања да ће моћи да се баве научно-истраживачким радом у свом граду и својој земљи. Пример за то је давно обећани завршетак Центра за матичне ћелије у Крагујевцу, чија изградња је заустављена због финансијског конфликта два донатора Фондације „Драгица Николић“, који су истовремено и извођачи и подизвођачи овог посла, како то, према медијским наводима, тврде радници једне од њих ( “Банковић градња” –прим. З.Р.), наводи се у обраћању Народне странке јавности и надлежним државним органима.

У НС подсећају да је уговор о изградњи и опремању Центара изврсности у оквиру којег је предвиђен и Центар за матичне ћелије потписан још 2009., да су га 2013. поново верификовали Министарство просвете и науке, Универзитет у Крагујевцу, град Крагујевца и „ЈУП Истраживање и развој“ . Тим уговором је, напомиње се у саопштењу НС, предвидјено да Европска инвестициона банка у укупној вредности пројекта учествује са 14 милиона еура, док његову реализацију суфинансирају град Крагујевац са 40 милиона динара те крагујевачки Универзитет са 25,2 милиона динара. Изградња Центара изврсности требало је, према званичној најави, да буде окончана у априлу 2017,односно пре готово две по године.

- После изјава које су радници фирме „Банковић градња“ ових дана дали појединим домаћим медијима, Народна странка позива да се хитно испита да ли фирме донатори Фонадације “Драгице Николић” , које су учествовале у изградњи Центара изврсности уносне послове, у којима су цене “надуване”, добијале на име донаторства? Да ли су те фирме заузврат добијале послове и од града Крагујевца, чији је градоначелник је Радомир Николић, као и да ли је вишак у кешу, у вредности од милион еура, приликом градње Центара изврсности враћен Драгици Николић и њеној породици, истиче се у саопштењу Народне странке, која пита Минисстартсво провсте, науке и технолошког развоја “зашто није реаговало пуне две и по године од пробијања рока за завршетак изградње Центара изврсности, већ је то учинило тек након изјаве генетичара Миодрага Стојковића „да одлази да се бави истраживањем у иностранство након дугогодишње крађе времена при чекању да се Центар за матичне ћелије у Крагујевцу најзад изгради“.

Генетичар и професор Факултета медицинских наука (ФМН) у Крагујевцу др Миодраг Стојковић који је пролетос, након што је на ФМН-у покушана његова смена са места шефа катедре за матичне ћелије, отишао на амерички Харвард, ових дана се, после писања Данаса да је градилиште Центара изврсности, крај ректората крагујевачког Универзитета, зарасло у коров и претворено у ругло, огласио на свом Твитер налогу са информацијом да је немачки Бајер управо у Америци купио фирму за матичне ћелије за милијарду долара. Уз ту информацију, објавио је фотографију закоровљеног градилишта Центара изврсности у Крагујевцу. 

Прочитајте ОВДЕ где то грцају у беди а дају силне паре за манифестације с певачима.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА