Најновије

ОВАЈ ЧОВЕК ЈЕ СТВОРИО НАЈЈАЧУ СРПСКУ МАФИЈУ: Наши криминалци били страх и трепет, нико им ништа није могао, а онда је...

Српски криминалци почели су да настањују Шведску средином прошлог века, у време када је ова скандинавска држава постала главно скровиште најокорелијих државних непријатеља - усташке емиграције.

Мафијашки новац (Фото. pixabay. com)

Убиство Саше Тодоровића (55), званог Трта, из Београда прошле недеље у Стокхолму наставак је серије убистава и крвавих обрачуна српских криминалних кланова у Шведској. 

Усташко деловање

Државна безбедност Титове Југославије била је свесна опасности која је свакодневно претила новонасталој држави, због чега је, по сваку цену, морала да заустави њено терористичко деловање. Због тога је у своје редове почела да уводи криминалце који су у Шведску одлазили, између осталог, и са задатком да се трајно обрачунају с усташким наследницима. Истовремено, Шведска је, поред Немачке и Аустрије, била једна од омиљених дестинација српских гастарбајтера, за којима су одлазили и локални криминалци.

- Још шездесетих година прошлог века наше подземље почело је да се шири по Европи. Једна група криминалаца отишла је у Италију, друга у Француску, а трећа је, преко Аустрије и Немачке, стигла у Шведску, и то у Малме и Гетеборг, па у Стокхолм. Специфично за тадашњу мафију било је да одлази тамо где има гастарбајтера, односно земљака који су заиста отишли да раде. Срби су у свим деловима света где су живели отварали ресторане и кафиће, па су се по таквим местима окупљали и криминалци који су им или нудили заштиту, или тражили рекет - објашњава Спасић, бивши оперативац ДБ.

 Како наводи, први познатији српски криминалци почели су да се окупљају по казинима и коцкарницама.

- Наши људи су веома брзо остварили добре везе, повезали се са другим Србима који су радили по Немачкој, и у почетку су све велике акције српских криминалаца, углавном крађе кола, организоване заправо из Немачке и Југославије, све док мафија није довољно ојачала. Када су се оснажили, почели су да перу новац, држали су казина и ноћне клубове, радили су обезбеђење, рекетирали, и на крају почели да се баве и дрогом. Занимљиво је да су производили и дистрибуирали пиво, јер је у то време у Шведској цена алкохола била веома висока - каже саговорник.

 Оснивач мафије

Спасић наводи да се оснивачем српске мафије у Шведској сматрао Драган Јоксовић Јокса, близак друг Жељка Ражнатовића Аркана. Јокса је током деведесетих био је један од главних за шверц цигарета из Србије у Шведску.

- Код њега су сви Срби одлазили, а касније се појавио и Зоран Ускоковић Сколе. Тај млађи талас, који је предводио Сколе, понашао се као да су на Теразијама, пљачкали су, обијали, падали су често у затвор, али су после шест месеци излазили. Шведска је била рај за српско подземље јер су казне биле изузетно мале, па су се они осилили. Почели су преко Јоксе да долазе у ову земљу све више и да пљачкају банке и поште. Занимљиво је да су српски криминалци по изласку из шведских затвора причали готово бајковите приче и убеђивали млађе да је „кул“ завршити у тамошњем казамату јер поседује теретану, телевизор и фрижидер - наводи саговорник.

Српска мафија је до деведесетих година била уједињена, али је касније почео раскол.

- Тек после распада Југославије и рата на нашем подручју почели су да избијају и први сукоби међу Југословенима у Шведској. Хрватски криминалци су преузели највећи део територије, почели су међусобно да се убијају. Све је то резултирало опадањем моћи, па је утицај наших криминалаца, којих и даље има тамо, готово занемарљив - каже Божа Спасић.

Иначе, Власта Петровић Црногорац наводно је међу првима отишао у Шведску још давне 1966. као гастарбајтер. Спекулисало се да је заправо био обавештајац и да је радио за државу. У овој скандинавској земљи постао је изузетно утицајан, држао је локале, клубове и коцкарнице. Након што је убио човека у самоодбрани, послове је преузео његов син Бојан. Наводно су били блиски са Жељком Ражнатовићем Арканом.

Сличног мишљења је и криминолог Златко Николић, који каже да се наши криминалци баве истим нелегалним пословима којима су се бавили и њихови претходници пре пола века.

- Углавном покривају проституцију и нарко-трафикинг, али ту има и повремених сукобљавања са другим криминалним групама других нација. Међутим, они веома брзо нађу заједнички интерес и језик - каже Николић.

Титов унук обелоданио невероватне податке, више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА