Најновије

ОВО ЈЕ НАЈБОЉИ МИТРАЉЕЗ НА СВЕТУ! И амерички стручњаци признали: Чувајте се овог руског супероружја! (ВИДЕО)

Амерички часопис "The National Interest" објавио ТОП-5 листу најбољих митраљеза на свету. На првом месту се испред белгијског FN MAG 58 и немачког MG3, нашао совјетски/руски митраљез ПКМ.

Миртаљез ПКМ (Фото: јутјуб)

Амерички часопис “National Interest” је пренео, да се ради о оружју које се масовно произодило за време СССР-а, и да га у читавом свету има у огромном количинама. ПКМ је на фронту увек тражен и популаран захваљујући својим карактеристикама. То је један од најбољих лаких митраљеза у свету,  који се посебно карактерише својим дугим трајањем и високим степеном поузданости.

„ПКМ представља један од најопаснијих видова пешадијског наоружања, са којим се америчка војска суочила ван својих граница“- наводи се у материјалу који преноси руски интернет портал Известија.

На другом месту се нашао белгијски митраљез FN MAG 58, кога карактерише висока поузданост у тешким условима експлоатације, као што су повећана влажност или присуство пустињског песка или прашине. Поред тога, митраљез је веома погодан за модернизацију. Његов главни недостатак у односу на ПКМ је увећана тежина.

У ТОП-3 најбољих митраљеза на свету се нашао и немачки MG3 са својим модификацијама. Он је и даље основни митраљез немачке војске. Карактерише га висок темпо паљбе.

Четврто место је заузео јужноафрички митраљез Vektor SS-77, који је развијен 70-их година прошлог века. Овај митраљез је у себи објединио елементе са митраљеза ПКМ и FN MAG. На петом месту се нашао израелски митраљез IMI Negev 5.56. Према речима америчких експерата овај модел митраљеза се по својој тежини може супротставити совјетском/руском ПКМ.

Српска верзија

Фабрика “Застава Оружје” из Крагујевца је на бази митраљеза ПКМ направила српску верзију која носи ознаку М-84. Основна намена овог митраљеза је дејство по људству, техници, лаким и неоклопљеним возилима а у неким ситуацијама може се користити и за дејство по нисколетећим ваздушним циљевима као што су хеликоптери. Теоретски може да дејствује брзином испаљивања од скоро 700 метака у минути, мада се у пракси достиже 250 до 300.

У односу на ПКМ поседује незнатне измене као што је другачији облик кундака. Израђен је на принципу Калашњикова, уз коришћење позајмице барутних гасова. Од Калашњикова се разликује позицијом механизма позајмице барутних гасова који се налази испод цеви што олакшава замену цеви у случају потребе. Одлично се показао у ратној експлоатацији током грађанског рата у бившој СФРЈ. Представља стандардни митраљез Војске Србије.

Ово је чудо руског ваздухопловства, најбољи бомбардер на свету се сада бори у Сирији. Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: bog-rata. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА