Најновије

ПРОЦУРЕЛИ ДОКУМЕНТИ: Болсонаро због бизниса уништава Амазон! (ВИДЕО)

Бразилски председник Жаир Болсонаро активно ради на саботирању напора да се очува Амазон, открили су документи који су процурели у јавност. Наиме, бразилска влада на подручју највеће прашуме света планира изградити мостове, аутопутеве и хидроелектране али и да 'неутралише међународни притисак' за очување Амазона, преноси Индепендент. 

Амазон (Фото: Јутјуб)

Тајна документа објавио је портал opendemocracy, таман усред разарајућих пожара који гутају Амазон. Бразилски свемирски истраживачки центар 'Инпе' објавио је да је само ове године Амазон погодило 72,843 пожара што је пораст од чак 84% у односу на исто раздобље прошле године. 

Планове одала Паверпоинт презентација

Процурели документи садржавају и Паверпоинт презентацију која је, нагађају медији, представљена на састанку бразилских власти и локалних власти савезне државе Паре у којој се налази Национални парк Амазон. 

Током састанка одржаног у фебруару, наводи портал, бразилски су министри користили презентацију како би представили планове бразилске владе за целу регију. 

- Развојни пројекти морају се спроводити у Амазонском поречју како би се оно интегрисало у остатак националне територије и како би се спречио међународни притисак за реализацију тзв. конзервацијског пројекта 'Трипл А', стоји на једном од 'слајдова' презентације. 

- Како бисмо у томе успели, потребно је саградити хидроелектрану на реци Тромбетас, мост изнад реке Амазон и имплементацију аутопута БР-163 до границе. 

Иначе, 'Трипл А' је пројект очувања предвођен организацијом 'Гаја Амазона', у сарадњи с невладиним организацијама и међународним владама, пише Индепендент. Циљ пројекта је очување највећег светског заштићеног подручја - коридора од 135 милиона хектара који се протеже од Анда до Амазона и Атлантског океана. 

Из докумената се дакле може ишчитати да Жаир Болсонаро, контроверзни и екстремно десничарски настројени председник Бразила, намерно омета напоре за очување Амазона тврдећи да невладине организације и аутохтона племена која живе у прашуми 'подривају' напредак земље. 

Болсонаро међународној заједници поручио 'да се не меша'

У последња два дана расте притисак међународне заједнице на бразилске власти од којих се тражи хитна интервенција. 

Бразилски председник је у среду изјавио да Бразил нема ресурсе за борбу против пожара, а међународној је заједници поручио да се 'не мешају' у њихове проблеме. 

- Цело подручје око Амазона угрожавају дрвосече и фармери, а Болсонаро је апсолутно припомогао у потпали, изјавио је Ричард Џорџ, шеф за шуме у Гринпису

Фармери прогласили 'дан потпале'

Разарајући пожари започели су 10. коловоза, након што се бразилски фармери наводно прогласили 'дан потпале'. 

- Њихова је идеја била да очисте земљу, али и димом пошаљу поруку подршке председнику Болсонару да су 'спремни за рад' и да подржавају његову политику развоја подручја Амазоније. 

- Кроз своје изјаве и дела, Болсонаро је сигнализирао фармерима и илегалним дрвосјечама да улазе на подручја на којима живе аутохтона племена. Таквим заједницама отима се земља, а њихови ће припадници имати 'врло озбиљних' респираторних проблема од дима узрокованог пожарима, закључио је Рицхард Георге. 

Француски председник Емануел Макрон у среду је разарајуће пожаре назвао 'међународном кризом' те је позвао светске лидере да о проблему расправе на Г7 самиту.

Прочитајте ОВДЕ  шта ће Г7 предузети за спас Амазона.

Извор: express. hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА