Најновије

СКАНДАЛ ТРЕСЕ УКРАЈИНУ: У нуклеарној централи рударили криптовалуте, хакерима тако омогућили проступ поверљивим подацима! (ВИДЕО)

Служба безбедности Украјине (СБУ) истражује безбедносни инцидент који се догодио једној нуклеарној електрани у овој земљи.

Нуклеарна електрана (Фото: Јутјуб)

Истражује се да ли је управо овај инцидент угрозио националну безбедност Украјине, те омогућио нападачима потенцијални приступ интерним системима нуклеарне електране у близини града Јужноукраинска на југу земље.

У склопу истраге изведена је и рација у самој нуклеарној електрани, где је затечена и заплењена опрема која се специфично користи за рударење криптовалута. У просторијама електране намењеним административном особљу нађена су два метална кућишта у којима се налазила класична рачунарска опрема заједно са додатним напајањима, хладњацима и графичким картицама, што указује на намену таквих рачунара.

У једном металном кућишту затечено је шест, а у другом пет АМД Радеон РX 470 графичких картица. У војним баракама уз електрану затечена је још нека додатна опрема за рударење криптовалута (украјинске нуклеарне електране чува војска).

Неколико запослених у електрани оптужено је за учествовање у овој активности, али засад нико није ухапшен, док се оптуженици међу војним особљем уопште не спомињу.

СБУ истражује да ли се при овим активностима користила мрежа електране, те на тај начин потенцијално добио приступ интерним поверљивим информацијама о структури саме електране и њеној безбедности и слабим тачкама.

Техеран продао танкер заплењен на Гибралтару! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА