Најновије

ДОДИК ЗАГРМЕО: Нећу дозволити да се узурпирају права српског народа! БиХ не функционише! Српска повлачи следећи потез (ВИДЕО)

Босна и Херцеговина се налази у тешкој политичкој кризи, а уколико не буде Савета министара Република Српска има права на свој потез, поручио је српски члан Председништва БиХ, Милорад Додик.

Милорад Додик (Фото: Јутјуб)

Додик се огласио након неодржане седнице тог тела на којој је требало да се разговара о кандидату за председавајућег Савета министара.

Додик је рекао да покушаји да се кандидат за председавајућег назива мандатаром представљају узурпирање права које БиХ нема.

"Нема мандатара, само кандидат за председавајућег Савета министара", поручио је Додик.

Српски члан Председништва је рекао да се БиХ налази у тешкој политичкој кризи и истакао да су европски званичници поручили да БиХ мора што пре да формира власт на свим нивоима како би наставила свој европски пут.

Каже да је веровао да је то могуће, али да се то није десило.

"Решено је питање роминга које је било један од услова, али власт није формирана", навео је Додик.

После избора је подсећа, одмах конституисано Председништво БиХ, а убрзо и представнички дом и Дом народа. Ипак, питање Савета министара остало је нерешено. Није помогло, каже, ни то што је сазвао консултације са свим политичким партијама у Парламенту БиХ.

Узурпација права српског народа

Додик је рекао да опструкције формирања Савета министара представљају кршење закона и узурпацију права српског народа у БиХ.

Он је истакао да је хрватски члан Председништва БиХ Жељко Комшић изабран бошњачким гласовима и нагласио да су створени сви законски услови за именовање кандидата за председавајућег Савета министара и да је Комшић то данас потврдио.

Рекао је да су Комшић и бошњачки члан Председништва Шефик Џаферовић одмах на почетку данашње седнице рекли да неће подржати Зорана Тегелтију као кандидата за председавајућег.

Додик је поручио да неће дозволити да се Српској ускраћују права, што СДА чини.

"Рок важења споразума три лидера је 5. септембар. Нећемо дозволити да се Србима ускраћују политичка права. Наши покушаји су били да се формира власт без икаквих условљавања. Све ово значи да нам нису ни потребне заједничке институције", истакао је он.

Председништво БиХ отказало је ванредну седницу на којој су Жељко Комшић, Шефик Џаферовић и Милорад Додик требало да гласају о именовању Зорана Тегелтије за новог председавјућег Савета министара.

Прочитајте ОВДЕ шок сведочење усташког генерала.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА