Најновије

ВУКОСАВЉЕВИЋ ШОКИРАО КОМШИЈЕ: Тесла је Хрват колико и војвода Ђујић! Бан Јелачић може да буде српски војсковођа

Министар културе и информисања у Влади Србије Владан Вукосављевић реаговао је на нови покушај присвајања Николе Тесле.

Министар културе и информисања у Влади Србије Владан Вукосављевић (Фото: Јутјуб)

“Када бих ја прихватао логику колегинице Обуљен, онда бих могао да је замолим да на свом централном тргу у Загребу, на споменику Бана Јелачића, додатно уклешу да је реч о српском војсковођи, хрватског порекла. То је потпуно идентична логика. Бан Јелачић је рођен у Петроварадину, то јест Новом Саду, Влада Србије је недавно обновила његову родну кућу. У то време, то није био део Србије, сада јесте. Ако је Никола Тесла ‘хрватски изумитељ’, као што тврде, онда је и Бан Јеличић, српски војсковођа хрватског порекла”, испричао је Вукосављевић и наставио:

“Да ствар буде још парадоксалнија, данас би, рецимо, Русија могла да каже да је Емануел Кант - руски научник, немачког порекла. Кант је цео свој живот провео у Кенигзбергу и неки кажу да га никад није напуштао. Кенигзберг већ дуго није Кенигзберг, већ Калињинград и припада Руској Федерацији. Ако ћемо већ да идемо том логиком, онда предлажем да се користе исти аршини. Исто може да се каже и да је војвода Момчило Ђујић, хрватски војсковођа, српског порекла”.

Он наглашава да је Никола Тесла несумњиво Србин.

“У време његовог рођења, то је била Аустријска царевина. Разумна ствар је рећи да је Тесла због своје генијалности и изразитог доприноса светској науци заправо грађанин света и да припада свима у том смислу. Али то важи и за Волтера, Достојевског, Гетеа, Ајнштајна, Стивена Хокинга... Велики људи који инспиришу својим достигнућима могу се сматрати грађанима света у једном ширем смислу, али дајте да водимо рачуна. Они нису дошли са Јупитера, већ су рођени негде, имају неку националност која није пресудан фактор у њиховом идентитету. Али, ако није пресудан фактор, зашто онда Хрватска назива Теслу ‘хрватским изумитељем’?”, рекао је Вукосављевић.

Прочитајте ОВДЕ како су се Хрвати избламирали причом о дрону, који Србија има већ 15 година.

Извор: Недељник

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА