Најновије

МИЛОШЕВИЋ БРУТАЛНО ИСКРЕН: "Рат са Хрватима још траје! Срби у Хрватској то осећају сваког дана!"

Рат је завршен, али формално, јер он још траје у медијима, у школама у хрватском друштву, на улици, каже Борис Милошевић нови председник Српског националног вијећа, оцењујући полажај Срба у Хрватској 24 године од акције "Олуја", коју Хрватска држава слави, без признања српских жртава и саосећања према њима.

Хрватска војска (Фото: morh.hr)

Срби се, суочавају са чињеницом да рат није завршен, свакодневно када затраже остваривање неких права, а каже им се да сачекају, док се "не залече ратне ране".

То се најбоље види на примеру проблема са ћириличним таблама у Вуковару, а наставља се свакодневни тренд колективизације кривице, стигматизације деце, ширење предрасуда... 

- Све то указује да се чини као да се рат није завршио - каже Милошевић.

Председник СНВ при том истиче да Срби не траже ништа изван закона, ништа изван оног што је усвојено у Сабору.

На питање које су то идеје и политика којом ће као први човек СНВ покушати да утиче на промену односа хрватског друштва према Србима, Милошевић каже да ће свакако наставити да покреће неке друствене табуе, односно да ће покусавати да освесвешћује хрватско друштво.

- Кампања Самосталне демократске српске странке (СДСС) на изборима за Европски парламент је била добар пример за то - каже он.

Циљ нам је, поручује Милошевић, да укључимо што висе младих, да они што више буду део српске заједнице, да се не плаше да кажу своје име и презиме, да доведемо ствари у нормалности и покушаћемо преко ЕУ фондове које се баве мањинским правима да ојачамо нашу видљивост и ван граница Хрватске.

Слаже се са констатацијом да је тешко изборити се за решење свих проблема и питања Срба у Хрватској, али каже, "време је показало да смо нешто успели решити и остајем оптимиста да док сам на челу СНВ да ће нешто бити решено". 

- Кампања СДСС на европским изборима је показала да смо привукли пажњу целе хрватске јавности, иако је било пуно негативних ставова, било је и јако позитивних ставова о начину на који смо представили Срба у ХР. 

Није оптимиста да ће хрватска власт и хрватско друштво тако брзо променити свој однос према Србима,и да ће то ићи теско. 

- Али задатак нас Срба у Хрватској је да градимо дијалог - каже он.

Упитан колико је то могуће у политичкој атмосфери у којој председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић каже да ћирилица треба да сачека да се залече ране, а премијер Андреј Пленковић да после дијалога Срби и Хрвата у Вуковару треба видети када, како и на који начин се може ширити каталог права српском народу, и зар то ствар закона, а не емотивно и питање воље, Милошевић одговара:

- Јако тешко. Ћирилица није прво право за које се ми боримо да буде остварено у пуном обиму, онако како је описано законом и требале су нам године борбе да се постују пре свега хрватски закони. Наравно нужно је да се успостави дијалог са већинским народом и дијалог у Вуковару, али не смемо пристати на то да се каже да се право на ћирилицу неце се остварити никада и нигде.

Милошевић на питање који би он од нерешених проблема Срба у Хрватској и прогнаних у Олују издвојио као примаран, попут 500.000 несталих Срба, које је данас поменуо председник Александар Вучић, каже, да је то нажалост веома тешко, јер су сва та питања горуча. 

- Када са сарадницима седнемо и када почнемо да прегледамо које су све проблеми тешко је направити класификацију: да ли је електрификација која није обновљена још од рата, да ли довести воду или путеви, или је то борба за мањинске школе, за ћирилицу, за уџбенике... Све те ствари су важне и веома је тешко одабрати коју од њих поставити као приоритет - објашњава Милошевић.

На питање да ли ће попис становништва у Хрватској за две године показати све последице хрватске политике према Србима и неће ли требати мало времена да статистика "реши сва српска питања у Хрватској", Милошевић каже да резултате тог пописа очекује 2023. или крајем 2022. године. 

- Тада ћемо знати колико Срба ће бити у Хрватској. Свакако све што сам рекао и чињеница да рат није завршен утиче и на слободно национално изјашњавање и то се поготово када је реч о Србима у граду, где се више осећа стигматизација и асимилација - каже он. 

Упитан да ли се Срби још у Хрватској плаше за своју безбедност, јер су још чести усташки симболи са порукама Србима, а рецимо јутрос у већинском српском селу Забужане код Бенковца освануо натпис "И стожер вам поручује опет ћемо у Олује", каже да је реч нелагодност ближа истини.

- Не волим да кажем да се плаше, али свакако осећају нелагоду, поготово у одређеним периодима године када се повећавају националне тензије, као што су напад на сезонске раднике попут оног на Брачу - каже он и додаје да су то све догађаји који узнемиравају Србе у Хрватској.

Он очекује да ће се Олуја ове године слави мирније, а да то тако делује и по протоколу прославе у Книн, без марша црнокошуљаса. 

- Ми ћемо организовати парастосе са Српском православном црквом, читањем изјаве сећања по подружницама СНВ, а централна комеморација које се сваке годне сели сутра ће бити одржана у Доњем Лапцу. Бићу тамо сутра са народом - закључује Милошевић.

Вучић оштро о прошлости, Хрватима и "Олуји"! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА

Urbancube