Најновије

МРАЧНА ТАЈНА О ИЗДАЈИ КРАЈИНЕ: После 19 година скинута ознака "тајно"! Милошевићев човек и Радован Караџић дали зелено светло Хрватима!

Ово, између осталог, откривају службене белешке Државне безбедности, а односе се на 1994. и 1995. годину. Акција "Олуја", подсетимо, почела је 4. августа 1995, када су хрватске оружане снаге из неколико праваца напале РСК. Главни удар био је усмерен на Книн и за само 24 часа пала је цела Крајина, док је више од 200.000 људи избегло са својих огњишта.

Слободан милошевић (Фото: јутјуб)

Као што се може видети, "Олуја" је увертиру имала у Босни и Херцеговини. Иако је рат у БиХ окончан у новембру 1995, три месеца после пада Крајине, међународна заједница у фокусу је још током 1994. држала ту земљу и сукобе који су тињали пре свега између Војске Републике Српске и муслиманских снага.

Европски и амерички обавештајци на терену у БиХ и Хрватској неколико месеци пред "Олују" бавили су се интензивно могућим (и најављеним) уједињењем Републике Српске и Републике Српске Крајине. У једном од докумената до детаља се објашњава зашто није дошло до овог спајања, које је потенцијално могло да заустави "Олују" и натера Хрватску да одустане од војне акције како се не би суочила одједном са две оружане формације.

Према овом извештају, пресудила је традиционална српска неслога, односно одбијање Радована Караџића да дели власт са Миланом Мартићем, за ког се констатује да је некад био Милошевићев човек.

И у БиХ и у Хрватској Америка и европске земље имали су различите позиције. Тако у једном од докумената извор из Француске заговара да Срби добију 50 одсто БиХ, констатујући да то није неправедно јер сада држе 70 одсто и требало би да врате 20 одсто.

У каснијем разговору један од најближих сарадника Алије Изетбеговића, Ејуп Ганић, став Европе оцењује као катастрофалан, али је сигуран да га Америка неће прихватити пошто, како каже, она одлучује сама и да промену њеног става не би могао ни да замисли.

Досије Харадинај-трговац органима, више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: republika. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА