Најновије

АМЕРИКАНЦИ СЕ ВРАЋАЈУ У ИГРУ: Ево кога шаље Вашингтон да погура преговоре Београда и Приштине!

Амерички Стејт департмент именоваће новог специјалног изасланика за Балкан у настојању да поново покрене дијалог између Београда и Приштине и оконча дуг спор у југоисточној Европи. Како преноси магазин "Форин полиси", то би требало да буде амерички дипломата Метју Палмер.

Приштина (Фото: Јутјуб)

Палмер, каријерни дипломата и искусни познавалац прилика на Балкану, виђен је за новог специјалног изасланика, пише "Форин полиси", позивајући се на своје изворе из садашње америчке администрације и на бивше званичнике. Именовање Палмера представља последњи покушај Сједињених Америчких Држава да се изборе са тензијама између Београда и Приштине, две деценије након оружаног сукоба који је изазвао интервенцију НАТО-а и на крају довео до самопроглашења независности Косова.

За неке од експерата, Палмерово именовање би добро дошло за развој региона који су амерички званичници често превиђали, макар након времена интензивних напора да се окончају крвави ратови 90-их година, пише овај медиј. У тексту се упозорава и на то да Кина и Русија настоје да прошире свој утицај на Балкану, па би решавање давнашњих размимоилажења у региону помогло да се земље приближе ЕУ и западу.

Дијалог Београда и Приштине уз посредовање Брисела прекинут је прошлог новембра, након што су приштинске власти увеле тарифе на српску робу и обећале да ће их укинути тек након што Србија призна суверенитет Косова.

Напори челника ЕУ, укључујући шефицу спољне политике Федерику Могерини, да допринесу нормализацији односа нису били успешни, пише "Форин полиси". Европски лидери оклевају да разговарају о проширењу ЕУ и приступању нових чланица, што је кључни економски и политички подстицај да Београд и Приштина постигну коначни договор.

- Именовање новог специјалног изасланика за Балкан јасно указује на то да се Сједињене Државе формално више укључују у ово питање. По мом мишљењу, то повећава вероватноћу за проналазак решење овог питања пре завршетка Трамповог мандата - каже Данијел Вајдич, експерт за спољну политику који прати регион и ради на европским питањима у Одбору за спољне односе Сената.

Палмер ће задржати свој тренутни посао заменика помоћника државног секретара САД за евроазијска питања, пише "Форин полиси".

Овај магазин пише и да је САД имала водећу улогу у успостављању мира на Балкану након ратова 90-их и подсећа да су прошле године америчке дипломате имале важну улогу у постизању историјског договора између Грчке и суседне Северне Македоније око имена, поплочавајући тако пут Северној Македонији за улазак у НАТО.

Косово је, са готово 90 одсто албанске популације, прогласило независност 2008. године, а признало га је више од 100 земаља, укључујући Сједињене Државе и многе европске нације, подсећа лист.

"То није урадила Русија, која одржава блиске везе са Београдом. Палмерово именовање долази након састанка америчког државног секретара Мајка Помпеа и председника Србије Александра Вучића у Њујорку почетком августа. Помпео је позвао Вучића да поново покрене разговоре и да се 'укључи у дух компромиса и флексибилности који су неопходни да би се постигао споразум и отворили потенцијали обе земље", пише магазин, позивајући се на саопштење Стејт департмента.

Амерички државни секретар за безбедност Џон Болтон наговестио је да би САД подржао договор Београда и Приштине, укључујући и потенцијални споразум који укључује и размену територија.

Прочитајте ОВДЕ  какав то ултиматум из Брисела стиже Србији.

Извор: Блиц/Форин полиси

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА