Најновије

ЦИА ПРАТИ ДАЧИЋА: Циљ спречити повлачења признања Косова! Ево шта им он поручује

Америчка обавештајна служба помно прати све потезе и посете српског шефа дипломатије Ивице Дачића. Циљ акције америчких обавештајаца, како сазнаје Српски телеграф у дипломатско-безбедносним круговима, јесте заустављање процеса признавања косовске независности.

Дачића прати ЦИА (Фото: Јутјуб/ Правда)

- Испитује се све јер сваки, па и најмањи податак може да буде од помоћи. Истражују контакте и комуникацију како би добили прецизне податке ко су лобисти, које методе користи Србија, да ли јој неко помаже у убеђивању трећих држава - наводе упућени.

Први човек српске дипломатије у разговору за наш лист каже да је свестан чињенице да је на мерама америчке службе. Дачић подсећа да су амерички званичници виша пута тражили да Србија прекине с овим акцијама.

- Они увек, пре него што дођем у неку земљу, упозоре ту државу да не мења одлуку о признају Косова. Више месеци покушавају да нам наметну тај ултимативни став да одустанемо, константно врше притиске и на мене и на председника Александра Вучића да ми престанемо са кампањом повлачења признања, а Приштина да суспендује таксе - наводи Дачић.

Дачић поручује да га никаве присмотре, мере и праћења неће зауставити.

- Нема стајања, до краја године биће још повлачења признања косовске независности и у Уједињеним нацијама биће мање од половине држава чланица које признају Косово. Тај процес се не може зауставити - поручује шеф дипломатије.

Живадин Јовановић, некадашњи министар спољних послова, истиче да, упркос захтевима и акцијама Америке, Србије не сме да поклекне.

- Србија тражи поштовање међународног права и Резолуције 1244. Покушаји Америке и великих сила које желе светски поредак којим би зауставиле владавину права. Објављено је неколико књига у којима је до детаља описан начин њиховог деловања, да се служе притисцима, уценама и сличним методама... Србија се томе никада не сме приклонити - изричит је Јовановић.

С друге стране, аналитичар Дејан Милетић објашњава да Запад боли чињеница да је Дачић досад успео да издејствује 15 повлачења косовске независности.

- Сигурно је да је ЦИА само једна од служби која истражује Дачићеву методологију која је довела до успеха. Наша дипломатија и Вучић, који представља сам врх државе, стално су под лупом, те је неопходно да наши потези буду тајновити и под јачом безбедносном заштитом. Добра ствар у свему је што, упркос праћењу и прикупљању података, Америка није дала политичку сагласност и овлашћење на основу којих би ЦИА могла да делује како би спречила да се реализује иједно повлачење признања - наводи Милетић.

Додаје да Американци нису усамљени, да уз њих, Дачића прате и остале службе попут енглеског МИ6, руске, немачке, али и хрватске обавештајне агенције.

- Поред ових служби, исту ствар раде службе из Словеније, Румуније, Бугарске и Француске, с тим да, за разлику од осталих, Париз у свом деловању није деструктиван као остали - наводи Милетић, који је уверен да ће Дачић, упркос акцијама страних служби, имати успеха и ускоро објавити још неко отпризнавање Косова.

Битка у Интерполу и Уницефу

Историчар Саша Адамовић истиче да са сигурношћу може да каже да Американци, који прислушкују цео свет, слушају и министра Дачића.

- Вашингтону, који је спонзор косовске независности, не прија чињеница да десет година после признања Косова неке државе увиђају истину и мењају своје одлуке. Не допада им се чињеница да је њихов пројекат са Косовом пропао. Стога ће на све начине покушати и да осујете напоре наше државе да спречи пријем Косова у Интерпол и Унеско иако је то легитимни потез Србије, која јесте пуноправни члан УН, за разлику од Косова - објашњава Адамовић.

Кртице у кабинету министра

Бивши оперативац Службе државне безбедности Божидар Спасић за Српски телеграф открива начин на који ЦИА реализује циљеве:

- Није ЦИА једина америчка служба која прати, постоји још једна која, уз Стејт департмент, такође држи на мерама Дачића и, пре свега, Вучића

- Главни задатак им је да открију у коју државу Дачић путује и који му је план да их убеди да повуку признање

- Убацују агенте у Дачићево уже и шире окружење

- Инфилтрирају свог човека директно у кабинет министра

- Под присмотром је сва Дачићева комуникација, од телефонске до електронске

- Захваљујући кртицама, успели су да спрече нека признања, од десет, која покушавамо да реализујемо, они стопирају око 60 одсто. Оних 40 одсто, које реализујемо, им много смета

- Информације покушавају да добију и тако што људима прилазе на пријемима, спортским догађајима, када су најопуштенији и када могу да извуку неки податак

- Помно прате писање медија, на основу текстова доносе неке закључке.

Пацоли нудио пола милиона Тогу

Приштински медији и политичари утркују се ко ће више омаловажити успех српске државе и дипломатије, па прибегавају лажима попут оне да Дачић нуди новац, оружје и да на тај начин поништава њихову државност.

- Они некоме да нешто кажу? Па Пацоли ми отворено каже: "Што ми квариш посао." Нудили су пола милиона министру из Тога да каже да је нота о повлачењу признања Косова фалсификат. На то им је министар лепо питао зашто понижавате и себе и мене. Потом су га звали и молили да не објављује јавно ноту. Нису успели, Приштини је послао званичну ноту, и то на Видовдан. И онда кажу то је лаж, фалсификат - истиче Дачић.

Вучић у септембру у УН, Ватикану...

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће се током септембра састати са великим бројем званичника из света, те да ће, између осталог, ићи и у Ватикан.

- Идем и у Ватикан, да их молим да не признају Косово, много тога да молим за нашу земљу - навео је председник.

Вучић је, на питање новинара о дипломатској офанзиви коју је раније најавила премијерка Ана Брнабић, рекао да ће се састати са 15, 20 државника, а да ће се обратити и на Генералној скупштини УН, уколико се, каже, нешто не промени.

- У Србију ће доћи турски председник Тајип Ердоган, као и председник Чешке Милош Земан, док ће председница Владе Ана Брнабић, између осталог, ићи и у званичну посету Немачкој - најавио је Вучић.

Они су до сада повукли признање

  • Унија Комора
  • Комонвелт Доминика
  • Суринам
  • Либерија
  • Сао Томе и Принципе
  • Гвинеја Бисао
  • Бурунди
  • Папуа Нова Гвинеја
  • Лесото
  • Гренада
  • Мадагаскар
  • Соломонска Острва
  • Палау
  • Централно Афричка Република
  • Того.

Шта Двери кажу о бојкоту избора прочитајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА