Најновије

УДАР РАКЕТЕ "КАЛИБР" ЗАПАЛИО ЦРНО МОРЕ: Руси опробали моћно оружје! (ВИДЕО)

„У складу са планом реализације поморске војне вежбе Црноморске флоте, мали ракетни брод "Вишњи Волочек" (Вышний Волочек) је по први пут употребио ракету високе прецизности (ракета „Калибр“) – преноси саопштење руског Министарства одбране локални интернет портал „Крим-информ“.

Вишњи Волочек (Фото: јутјуб)

Недавно на интернету се појавио видео снимак брода "Вишњи Волочек" како пролази кроз Босфорски мореуз. Он је снимљен у пратњи спасилачког тегљача „Професор Николај Муру“.

У фебруару месецу ове године се појавила информација о техничким проблемима на овом броду. Наиме, у питању је био погон кинеске производње. Кинески мотор је био постављен као замена за немачку опрему, која није могла да се испоручи услед санкција према Руској Федерацији.

Поједини руски медији сматрају да је кинески мотор непоуздан. По њиховим речима, појава тегљача подупире њихове индиције.Међутим, ове наводе су новембру 2018.године оповргли адмирали Владимир Комоедов и Игор Касатонов. Они су тада рекли да се ради о уобичајеној пракси.

МРК "Вишњи Волочек" је вишенаменски мали артиљеријско-ракетни брод новије генерације. Ради се о пловилу  класе 21631 („Бујан-М“). Бродови су дугачки 74,1 метара, а појединачно њихов максимални депласман достиже 949 тоне.Погоне их четири дизел мотора који могу да генеришу и до 4500 коњских снага.Максимална брзина брода је око 28 чворова. При економичном раду мотора, њихова аутономија пловидбе достиже 4000км. Посада се састоји од 52 људи.

Бродове класе „Бујан-М“ одликује снажна радарско-осматрачка станица 5П-26М1 „Позитив-М1“. Главна карактеристика ових бродова је способност удара по непријатељским циљевима који се налазе на великим дистанцама. За ове задатаке употребљавају крстареће ракете „Калибр“ (1х8 ракета). Бродови ове класе могу да буду наоружани и против-бродским суперсоничним ракетама „Оникс“. У перспективи и хиперзвучним ракетама „Циркон“.

Поред ударног оружја, „Буревестник“ је опремљен и савременим против-ваздухопловним артиљеријским системом АК-630М-2 „Дует“Он се састоји из две спрегнута ротациона топа Ак-630 у калибру 30мм.

Овај модул има задатак да одбрани брод од различитих ваздушних објеката. То могу бити  непријатељски авиони, хеликоптери, крстареће и противбродске ракете. АК-630М-2 „Дует“ може да испали 10,000+ граната у минути. Захваљујући томе овај ПА систем може да неутралише било који циљ на даљини 4000 метара од брода.

У основи ово оруђе представља систем кратког домета, али у свом дијапазону ефективног домета представља изузетно потентно средство, захваљујући квалитетном радарском и оптоелектронском нишанском систему које интегрисан са топовима.

Руси уништили конвој џихадиста, више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: bog-rata. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА