Најновије

20 БОРИЛАЧКИХ СПОРТОВА, 4000 УЧЕСНИКА ИЗ 100 ЗЕМАЉА: Српски борци на престижном такмичењу у Јужној Кореји

У Chungju city, Јужна Кореја, одржавају се од 30.08-06.09.2019. Светске игре борилачких спортова ( „World Martial Arts Mastership“), такмичење које има за циљ да традиционалне (древне) борилачке вештине и спортове представи свету.

Мирослав Оџић и Кристина Џолић (Фото: приватна архива

На шампионату који је подржан од стране GAISF-a (Global Association of International Sports Federations),  Националног олимпијског комитета Јужне Кореје (Korean Olympic Committee) и националне комисије за УНЕСКО, наступиће 20 борилачких спортова и 4000 учесника из 100 земаља.

Међу њима је и савате (француски бокс), а Србију ће у овом спорту представљати Мирослав Оџић и Кристина Џолић, чланови новосадског савате клуба "Војводина". Они ће се 5. и 6. септембра борити са најбољим саватистима света, Мирослав Оџић у категорији до 75 кг, а Кристина Џолић у категорији до 60 кг.

Мирослав Оџић се више од 30 година бави саватеом и освајач је више светских и европских медаља у овом спорту. Последњих година је веома успешан тренер савате клуба "Војводина" из Новог Сада који до сада има 27 првака света и Европе.  Због његове стручности Светска савате федерација (FISav) ангажовала га је да шири савате по Азији, те је прошле године више од три месеца боравио у Кини. Због својих квалитета је и добио посебну позивницу на учествовању у овом престижном такмичењу од стране FISav-а.

Наши спортисти се већ месец дана интезивно спремају за овај престижан турнир. Обоје су веома искусни такмичари са неколико европских и светских титула, те се очекује да наставе са успесима. Са њима у Јужну Кореју путују и председник Савате савеза Србије Миодраг Ракић, као и судије Маја Оџић као шеф такмичења и Велимир Карановић.

Иначе, савате је настао крајем XVII века и био је на Олимпијским играма 1924. године у Паризу, а саватисти се надају да ће на стогодишњицу, тачније, на Олимпијским играма 2024. године поново бити део олимпијске породице. Савате је француски национални спорт у коме се бори рукама и ногама, веома је динамичан и атрактиван за гледаоце. 

Нашим борцима желимо пуно среће и успеха на овом такмичењу! 

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА